Ga naar Content

Uitvaartbranche heeft de handen vol aan oversterfte in de kop van Noord-Holland

De uitvaartbranche in de kop van Noord-Holland draait overuren. Voor het derde achtereenvolgende jaar is er oversterfte in Nederland. Kort gezegd, meer sterfte dan verwacht. Negen procent in 2022 volgens de voorlopige cijfers van het CBS. De GGD-regio Hollands Noorden wordt in het onderzoek apart aangehaald omdat de oversterfte hier zelfs dertien procent was. "De pieken worden steeds hoger", zegt uitvaartondernemer Pieter Dekker.

Uitvaartondernemers steeds drukker door hoge sterftecijfers. - Foto: Adobe Stock

"We merken absoluut dat er oversterfte is. Het aantal uitvaarten nam al toe, maar door de oversterfte in de afgelopen jaren loopt dat nog meer op", licht Dekker toe. Hij heeft met vijftien uitvaartcentra de grootste particuliere uitvaartonderneming in de regio. "We zien het vooral in de driehoek Schagen, Hollands Kroon en Den Helder. Jongeren trekken daar weg waardoor er enorme vergrijzing is. Er werd daarom op termijn al meer sterfte verwacht in die regio, maar de coronapandemie heeft het naar voren gehaald."

Maar ook buiten het door Dekker genoemde gebied is de toename van uitvaarten merkbaar. "Ik zit nog niet heel lang in deze branche, maar ik merk wel absoluut dat het aantal uitvaarten aan het stijgen is de laatste jaren", zegt Carola Vriend, van de gelijknamige uitvaartverzorging uit Zwaag. Ze verzorgt uitvaarten in West-Friesland en Waterland. "En ik hoor het ook van veel van collega's dat er een flinke toename is."

Coronapandemie

Het CBS heeft geen directe verklaring voor het hoge percentage oversterfte in de regio Hollands Noorden. In het algemeen is wel te stellen dat corona grote invloed had op de oversterfte van 2020, 2021 en ook op voorlopige cijfers van 2022. Een voorzichtige conclusie kan zijn dat de negatieve uitwerking van corona onder ouderen groter is en dat een gebied dan harder wordt getroffen als er relatief veel ouderen wonen.

 

"We hadden altijd zo'n dertig à vijfendertig rouwauto's, dat zijn er nu vijftig."

Pieter Dekker, uitvaartverzorging Pieter Dekker

Vorig jaar speelden naast corona ook griep, uitgestelde zorg en de gevolgen van vallen een rol in de hoge oversterfte. De griep en uitgestelde zorg hebben indirect ook vaak weer met corona te maken. 

De oversterfte heeft effect op het werk van de uitvaartondernemers. "Overledenen moeten in Nederland uiterlijk op de zesde werkdag na het overlijden worden begraven", legt Vriend uit. "Maar meestal werden mensen al na vier of vijf dagen begraven of gecremeerd. Het komt nu steeds vaker voor dat we op die maximale zes dagen uitkomen omdat het druk is. Ik moet in de toekomst misschien ook vaker 'nee' verkopen. Dat doe ik liever niet, maar ik wil de kwaliteit bewaken van de uitvaarten die ik wel doe."

Extreem opgeschaald

Vriend heeft een kleine onderneming, waarbij persoonlijk aandacht een grote rol speelt. Ze wil daarom in principe geen personeel aannemen, ook niet als de groei daar wellicht wel om vraagt.

Bij Dekker hebben ze juist geanticipeerd op meer sterfte en oversterfte. "We hebben extreem opgeschaald", zegt de uitvaartondernemer. "De babyboomers zorgen gewoon voor hogere overlijdenscijfers, daar kunnen we niet omheen. Dat zal de komende jaren ook nog zo blijven en zelfs verder toenemen. Wij willen met ons bedrijf de piekmomenten in een jaar kunnen opvangen."

"Ik moet in de toekomst misschien ook vaker 'nee' verkopen"

Carola Vriend, uitvaartverzorger

Het bedrijf deed in het verleden rond de duizend uitvaarten per jaar. Dat aantal is in de laatste drie jaar gegroeid naar 1200. Pieter Dekker: "Dat betekent dat alles moet meegroeien. We hadden altijd zo'n dertig à vijfendertig rouwauto's, dat zijn er nu vijftig. Maar bijvoorbeeld ook het aantal koelingen en mobiele koelingen is flink uitgebreid."

"En de pieken worden nog steeds hoger", zegt Dekker. "We willen absoluut voorkomen dat er een keer een moment is dat we het niet aankunnen en we willen al helemaal niet dat nabestaanden hier iets van merken. Dus ook voor de komende jaren blijven we investeren en groeien. Dat is gewoon nodig."

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.