Ga naar Content

Lokjongeren voor alcoholcontrole schiet Texelse horeca in verkeerde keelgat

De gemeente Texel wil dit jaar zogeheten lokjongeren inzetten om te controleren of minderjarige cafébezoekers geen alcohol kopen. Jongeren onder de 18 jaar worden hiervoor ingezet als 'mystery guests'. Het doel: alcoholverkopende bedrijven bewust maken van het controleren op de leeftijdsgrens en waar nodig verbeteringen doorvoeren. Maar de actie schiet bij de Texelse horeca in het verkeerde keelgat. 

Cafébaas Kets Kaercher met een rijbewijs in zijn hand. "Deze zijn bijna niet te controleren." - Foto: NH Nieuws

"Dit is niet met ons besproken", zegt cafébaas Kets Kaercher. "Je gaat ervan uit dat de gemeente het eerst met de horeca bespreekt, voordat ze zoiets gaan doen. Dat hebben we altijd gedaan. Er is altijd een goed contact met de gemeente. Behandel ons als volwassen ondernemers en niet als kleine kinderen. Hierdoor wordt de kloof tussen gemeente en horeca weer groter. En dat willen we juist niet. Als er problemen zijn, zeg het dan."

De horecaondernemer uit De Koog is betrokken geweest bij een project met polsbandjes. Bezoekers met een rood bandje waren minderjarig en met een groen bandje ouder dan 18 jaar. "Dat was voor de mensen achter de bar eenvoudig te controleren." De bandjes werden na controle van de identiteitskaart in een aparte bouwkeet aan de cafébezoekers uitgereikt. "In het eerste jaar liep het een beetje rommelig, maar later was het een groot succes."

"Er staan meiden aan de bar die zestien zijn, maar die lijken wel tien jaar ouder"

Cafébaas Kets Kaercher

"Als iemand met een rood bandje tien bier bestelt, dan krijgt deze klant dat niet. Boa's konden in de zaak controleren of iemand met een groen bandje geen alcohol gaf aan een minderjarige. Ook zij waren blij met dit systeem, want de controle was eenvoudig. Door de perikelen met corona is het een beetje verwaterd."

Kets heeft nu zelf in de uitgaansweekeinden voor zijn café dranghekken en een beveiliger voor de deur. "Ik houd strenge controle. De foto's op de identiteitsbewijzen zijn erg klein. Bovendien zijn het foto's waarbij de kinderen veel jonger zijn, dan geloof je niet dat het dezelfde personen zijn. Er komen meiden aan de bar die zestien zijn, maar die lijken wel tien jaar ouder. "

Complimentenkaart

Het resultaat van de mystery controles wordt direct na afloop besproken met een leidinggevende in het bedrijf. Dit is niet alleen zo in de horeca, maar ook bij supermarkten, sportkantines en slijterijen.

De ondernemers kunnen een zogeheten complimentenkaart ontvangen bij een correcte naleving van de regels. Wordt de leeftijdscontrole niet op de juiste wijze uitgevoerd, dan krijgt het bedrijf een rode kaart. Dan wordt er direct gesproken met de leidinggevenden hoe de naleving verbeterd moet worden. Bedrijven die herhaaldelijk de leeftijdscontrole niet correct uitvoeren, kunnen uiteindelijk een boete krijgen.

"Jongeren gaan weer drinken in schuren of caravans. Of nemen een fles wodka mee het bos in"

Cafébaas Kets Kaercher

"Ze creëren hiermee een grote afstand, terwijl die er niet was", zegt Kets. "En waar is deze maatregel op gebaseerd? Komen kinderen wekelijks laveloos uit de kroeg of zo?" Volgens de ondernemer werk je hiermee illegale feesten in de hand. "Jongeren gaan weer drinken in schuren of caravans. Of nemen een fles wodka mee het bos in. Dat moet je toch niet willen." 

Hij vraagt zich af waar de goede verstandhouding met de gemeente is gebleven. "Ik ben echt boos, dat mag je best weten. Wat je gaat krijgen is dat de toegang wordt geweigerd voor kinderen tot 18 jaar. Die gaan dan op straat zwerven of elders drinken. Wij hebben het gevoel dat we totaal niet serieus worden genomen." In de appgroep met collega's wordt er volgens hem schande over gesproken. "Ik dacht dat we op de goede weg waren. En als de gemeente niet met ons wil praten, doe het dan met Horeca Nederland. Maar kom niet met deze charges. Want zo zien wij het wel."

De gemeente Texel is om een reactie gevraagd, maar kon deze tot op heden nog niet geven. Het eiland werkt al een aantal jaar met de IJslandse methode om alcoholmisbruik onder jongeren tegen te gaan. Dit houdt in dat ouders erbij worden betrokken, er wordt gehandhaafd en alternatieven worden geboden voor drank, drugs en sigaretten. 

Uit de Gezondheidsmonitor Jeugd uit 2019 blijkt dat jongeren relatief veel drinken op Texel. Van kinderen uit de tweede en vierde klas van de middelbare school dronk 47,7 procent ooit een heel glas alcohol of meer, en 69,6 procent heeft wel eens een paar slokjes of een heel glas alcohol gedronken. Maar liefst bijna veertig procent van de Texelse jongeren van 14 en 16 jaar gaf aan wel eens dronken of aangeschoten te zijn geweest. Landelijk is dat 24 procent. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]