Ga naar Content
Haarlem

Opknapbeurt voor vervallen Gronings 'boerderijtje' in Aerdenhout: "Het is een ruïne"

23 januari 2023, 20.31 uur · Aangepast 24 januari 2023, 14.05 uur
Door: Paul Tromp · Foto: NH Nieuws / Paul Tromp

Als je het niet weet, loop je er zo aan voorbij. Midden in Aerdenhout staat een kleine versie van een Groningse boerderij, ook wel een 'folly' genoemd. Het pand is de afgelopen jaren flink in verval geraakt en de gemeente Bloemendaal geeft nu eenmalig een subsidie van 12.000 euro om het zeldzame 'boerderijtje' te kunnen restaureren. 

Jelrick Claus gaat in Aerdenhout wonen en heeft het monument dan op zijn erf staan. Hij laat aan de binnen- en de buitenkant van het pand zien wat de gebreken zijn. "Het is nu een ruïne. Je kunt binnen wel rondkijken, maar niet te lang, want het is best gevaarlijk", doelt hij op het potentiële instortingsgevaar. En inderdaad, het is een bouwval. Zelfs binnen voel je de wind en de regen, zoveel tochtgaten zitten er in het pand. Het wordt de laatste jaren bewoond door duizenden spinnen.

Kijk hieronder hoe het Groningse boerderijtje er nu van binnen en buiten uitziet. Tekst loopt door na de video.

Groningse boerderij in Aerdenhout krijgt grote opknapbeurt - NH Nieuws

Maar hoe bouwvallig het ook is, Jelrick is de boerderij steeds meer gaan waarderen. "Ik moet telkens lachen als ik ernaar kijk. Het maakt me vrolijk en ik vind het mooi dat er zo'n trapgeveltje op zit." Hij is blij met de hulp van de gemeente bij het herstel van de boerderij.

Tekst loopt door na de foto's.

De boerderij werd rond 1950 gebouwd. De vader van het gezin liet het naast het huis bouwen als speelverblijf voor de kinderen. Hij kwam zelf ook uit Groningen. De heer Meinen is één van die kinderen. Hij moet het verhaal toch een beetje nuanceren. "Het was geen speelverblijf, maar het gebouw diende als opslagplaats voor onder andere het gereedschap van de tuinman. Later hebben er ook nog dieren in gestaan."

Meer follies in Noord-Holland

In Noord-Holland staan meerdere 'follies', zo vertelt Wim Meulenkamp van stichting De Donderberggroep. "Het komt van het Engelse woord 'fool', wat dwaas betekent. Ik schrijf het daarom altijd op z'n Engels, met een -y aan het einde. In het meervoud is het wel met -ie." Hij schreef boeken over follies in Nederland, Engeland en België en zag de Groninger boerderij voor het eerst in 1994. "Toen was het pand nog in redelijk goede staat. Overigens worden follies altijd omschreven als 'gebouwen zonder enige vorm van nut', maar dat is niet zo. Meestal hebben ze wel degelijk een nut. Het vaak opvallende uiterlijk overtreft meestal de praktische invulling van de betreffende folly."

Meulenkamp noemt voorbeelden van follies in Broek in Waterland, op landgoed Elswout in Overveen en folly-huisjes in Amsterdam, nabij het Rijksmuseum. "Overigens worden we in Nederland altijd hartelijk ontvangen bij de eigenaren, maar in België moet je oppassen dat er niet iemand met een jachtgeweer achter je aankomt", lacht hij. 

De komende jaren wordt het Groningse boerderijtje dus flink opgeknapt. Jelrick weet nog niet welke invulling hij het gaat geven. "Het wordt denk ik een hele mooie schuur. Ik zal het blijven onderhouden en zorg ervoor dat het mooi blijft."

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]