Start van hoofdcontent

Haarlem

nl

Strijd tegen betaald parkeren in Haarlem steeds feller, bewoners zetten alles op alles

23 januari 2023, 06.15 uur · Aangepast 23 januari 2023, 18.37 uur · Door Geja Sikma

De strijd tegen betaald parkeren in Haarlem lijkt te verharden. De man die het verzet aanvoert met zijn petitie die 7.700 keer ondertekend werd, is bereid naar de rechter te stappen als de politiek niet luistert. Marnix Langeveld vindt dat de gemeente 'onbehoorlijk' bestuurt.  

Marnix Langeveld (links) - Privefoto (links) en Dimitri Walbeek (rechts, bewerking Jelle Dijkstra)

De datum van 9 maart staat scherp op het vizier van Marnix Langeveld. Dan buigt de gemeenteraad zich over de plannen, die na de lawine aan inspraakreacties waaronder de petitie van Langeveld, definitief is opgesteld door de wethouders. De Haarlemse politiek is sterk verdeeld, maar de coalitiepartijen PvdA, D66, GroenLinks, CDA en de Actiepartij hebben het eigenlijk al met elkaar afgesproken in het coalitieakkoord na de gemeenteraadsverkiezingen. 

Nu het debat echt op het scherpst van de snede gevoerd gaat worden, heeft Langeveld de gemeenteraad in een brief, die openbaar is, gewezen 'op meerdere onderdelen die in strijd zijn met de Algemene Beginselen van Behoorlijk Bestuur (ABBB)'. 'Zo zijn onder meer het vertrouwensbeginsel en het rechtszekerheidsbeginsel geschonden', schrijft hij. 

Belofte gebroken 

Dat vertrouwen is volgens hem geschonden, omdat nog niet zo lang geleden een draagvlakonderzoek was gehouden in een aantal wijken. Veel inwoners ervoeren geen grote parkeerdruk. De belofte dat er dan 'voorlopig' geen betaald parkeren zou worden ingevoerd, is volgens Langeveld gebroken. 

Ook stelt hij dat de er sindsdien parkeerplekken zijn vervangen door groen en elektrisch laden en zijn er door de gemeente te weinig parkeerplekken afgedwongen bij nieuwbouwprojecten. Langeveld wijst op een dergelijke situatie bij Plaza West, waar de bewoners of een dure parkeerplek in een garage moeten huren of in aangrenzende wijken hun auto's neerzetten. Die wijken krijgen dan te maken met meer parkeerdruk. "De gemeente creëert zelf een probleem en klopt zich dan op de borst als ze het gaan oplossen."

"Het vertrouwensbeginsel en het rechtszekerheidsbeginsel zijn geschonden"

Marnix Langeveld

De gemeente beroept zich op algemeen belang, waarbij het bestuur genoodzaakt is om een 'moeilijke beslissing' te nemen, zeker omdat door de hoge woningnood de komende jaren nog duizenden woningen bij worden gebouwd. 

Wethouder Robbert Berkhout zei eind november nog in een interview met NH Nieuws: "We wisten dat we niet een populair besluit namen over iets waar de Haarlemmers voor moeten gaan betalen. We wisten dat het niet tot een juichstemming zou leiden. Er is veel boosheid. Maar ik vind het hoopvol dat steeds meer mensen erkennen dat we niet achterover kunnen leunen, want daar wordt het niet beter van. Het gesprek is nu wel op gang gekomen." 

Burgerreferendum

Marnix Langeveld laat zijn gedachten al uitgaan naar een burgerreferendum. Daarvoor heeft hij volgens de referendumverordening van de gemeente de steun van 4.000 kiezers nodig. "Maar dat burgerrecht heb ik ook nog in ieder geval."

Een gang naar de bestuursrechter kan Langeveld niet uit eigen portemonnee betalen. "Mocht het zover komen, dan zet ik misschien een crowdfunding op." Hij weet dat de gemeente hangende een gerechtelijk onderzoek haar plan gewoon kan laten doorgaan. "Ik weet wel dat ik het niet tegen kan houden, maar ik wil laten weten dat er consequenties zijn als je niet luistert naar je burgers."  

Marnix Langeveld wil dat de wethouders opnieuw bekijken wat de echte parkeerproblemen zijn in de 11 wijken - NH Nieuws

Marnix Langeveld deed zijn verhaal ook in Spitstijd op NH Radio. Luister het gesprek hier terug:

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]