Ga naar Content

Geen drie jaar cel, maar 180 uur taakstraf voor medewerker Belastingdienst

Een voormalig medewerker van de Belastingdienst is door de rechtbank veroordeeld tot een taakstraf van 180 uur. De 53-jarige Amsterdammer werd onder meer verdacht van computervredebreuk en het witwassen van 920.000 euro. Het Openbaar Ministerie (OM) had drie jaar cel geëist.

Foto:

De man zou door criminelen zijn betaald om erachter te komen wie de eigenaar is van bepaalde kentekens. Bij de man thuis werd ruim 900.000 euro in contanten aangetroffen. De man zocht de gegevens op terwijl dat niet zijn werkveld was, zo controleerde hij MKB-bedrijven op fraude.

Het onderzoek naar de man begon in februari van vorig jaar, nadat aan het licht kwam dat in versleutelde berichten drie foto's waren gedeeld van gegevens over de eigenaar van een kenteken en wie de gezinsleden zijn.

De man werd in juli aangehouden en in zijn woning werden achter een losse plint van het keukenblok vijf geldkistjes gevonden, waarin in totaal 920.000 euro werd gevonden. De man verklaarde dat hij niet wist dat het geld in zijn woning lag, en dat hij geen idee had hoe het geld daar terecht is gekomen.

Over het raadplegen van de gegevens zei de man dat hij dit een paar keer voor familieleden had gedaan om ze te helpen met de Belastingdienst. Echter wist hij van tien personen en twee bedrijven niet meer waarom hij het heeft opgezocht.

Witwassen niet bewezen

De man werd ten laste gelegd dat hij van 1 augustus 2020 tot en met 11 juli 2022 computervredebreuk zou hebben gepleegd en dat hij 920.000 euro had witgewassen. Dat eerste acht de rechtbank bewezen, maar het witwassen niet.

"Door de omstandigheden waaronder het geld is aangetroffen en de hoogte van het bedrag vindt de rechtbank dat er een zeer ernstig vermoeden is dat het geld van misdrijf afkomstig is", is te lezen in het vonnis.

"De rechtbank stelt vast dat het geld in de keuken achter de plinten verstopt lag en derhalve aan het zicht was onttrokken. (..) Verdachte heeft verklaard dat hij niet wist dat het geld daar lag. Uit het dossier blijkt dat ook anderen de beschikking hadden over een sleutel van de woning van verdachte. Het dossier bevat geen bewijs dat verdachte wel wetenschap had van het geld in zijn woning."


Het OM had drie jaar cel geëist, waarvan een jaar voorwaardelijk. Omdat het witwassen volgens de rechter niet bewezen is, valt die straf dus een stuk lager uit. De man is nu veroordeeld tot 180 uur taakstraf met aftrek van voorarrest.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]