Ga naar Content

Mogelijk toch nog een Pride-feest op het Amstelveld komende zomer

Eigenlijk zou 2022 de laatste keer zijn, maar de kans bestaat dat er aanstaande Pride toch weer gefeest kan worden op het Amstelveld. Het altijd drukbezochte straatfeest werd in het nieuwe Pride-beleid de nek omgedraaid, maar dat is uitgesteld en gaat op zijn vroegst pas 2024 in. De organisator rekent op verlenging, maar sommige omwonenden hopen op een andere opzet.

Het is pas over dik een half jaar, maar de agenda van de bekende straat- en pleinfeesten staat al op de website van Pride Amsterdam. Bovenaan de lijst, voor zowel de vrijdag als de zaterdag: het feest op het Amstelveld, sinds jaar en dag de grootste en bekendste van alle Pride-feesten. Maar in dikgedrukte letters boven de lijst staat een slag om de arm: of de feesten allemaal doorgaan, is nog geen gegeven. En zeker voor het Amstelveld is dat nog allerminst zeker.

Overlast

Donderdagochtend boog de raadscommissie Financiën, Kunst en Diversiteit over de kwestie. Patricia Snel voerde namens Vereniging Amstelveldbuurt het woord en noemde het feest grenzeloos. "In lengte, bezoekersaantallen en overlast." Snel en andere omwonenden zeggen de afgelopen jaren allerlei excessen letterlijk op de stoep te hebben gehad. Van drugsgebruik, plassen tegen gevels en plantenbakken en feestgangers die in al dan niet benevelde toestand seks hebben.

Het voortbestaan van het Pride-feest op het Amstelveld staat al langer ter discussie (artikel gaat door na de video):

Pride-feest op Amstelveld geliefd en gehaat - NH Nieuws

Het gaat gewoon niet meer, betoogde Snel: "Duizenden bezoekers die tot diep in de nacht door de buurt trekken en schade aanrichten." En dat is nog bovenop de urenlange muziek, waar de bewoners in de huizen en boten rond het Amstelveld gratis van kunnen meegenieten. "Wij vragen u in te grijpen ten gunste de Amstelveldbuurt, het kwetsbare Amstelveld, en eigenlijk ook in naam van de Pride zelf."

Uitgesteld

Eigenlijk zou het Amstelveldfeest in 2022 de laatste keer zijn: in het nieuwe Pride-beleid staat ook dat het feest niet meer op deze locatie gehouden zou worden. En dat is nou net het probleem. De planning was dat het beleid voor de Pride 2023 al van kracht zou zijn, maar dat is een jaar uitgesteld. Betekent dat er deze editie als vanouds gefeest kan worden op het Amstelveld?

"Het gaat om de onverdraagzaamheid van een kleine groep klagers die overal tegen zijn en niets willen in de binnenstad"

Eelko Anceaux

Organisator Eelko Anceaux gaat er vanuit van wel. "Volgens mij zijn er weinig inhoudelijke redenen om het feest niet door te laten gaan." Na de bekendwording van het nieuwe beleid diende hij een bezwaarschrift in bij de gemeente. Naar eigen zeggen steunt het merendeel van de omwonenden en ondernemers het feest wél. "Ook de stelling dat er sprake zijn van ontoelaatbare overlast halen we in dat bezwaarschrift onderuit." Een antwoord van de gemeente is tot nu toe uitgebleven. Anceaux zegt te hopen dat de gemeente niet zwicht voor 'de onverdraagzaamheid van een kleine groep klagers die overal tegen zijn'.

Niemand is tegen een feest, zegt Marco Cornelisse van Vereniging Amstelveldbuurt. Maar wél vindt hij het feest in zijn huidige vorm gewoon niet geschikt op deze locatie. Cornelisse snapt niet wat er tegen is om het feest te houden op een plek waar de ruimte en geschikte faciliteiten voor handen zijn. "En waar je een feest kan organiseren waar ook de bewoners aan kunnen deelnemen."

Binnenkort besluit

Zo krijgt een ogenschijnlijk afgesloten hoofdstuk toch nog een vervolg. Of het feest dit jaar doorgaat, is nog niet bekend: de uiteindelijke beslissing volgt binnenkort, schrijft een woordvoerder. "Wethouder Meliani is vorig jaar in gesprek gegaan met zowel de organisator van het Pridefeest op het Amstelveld als met de buurtbewoners om te kijken wat er dit jaar op het Amstelveld mogelijk is."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]