Ga naar Content

Gevolgen van staking in Noord-Holland amper voelbaar, FNV wel tevreden

"De stakingen in Noord-Holland vallen grotendeels mee." Dat is het beeld dat Rick de Vries, woordvoerder namens alle streekvervoerders in de provincie, schetst. Hier en daar valt een bus uit en soms moet je wat langer wachten dan normaal, maar grote chaos in het openbaar vervoer blijft vooralsnog uit. De FNV is erg tevreden met de opkomst.

Foto: NH Nieuws / Thomas Jak

Woordvoerder van Transdev, Rick de Vries, noemt het 'goed nieuws' dat het merendeel van de bussen in Noord-Holland vandaag gewoon rijdt. De stakingen, en de gevolgen daarvan voor de dienstregeling, vallen volgens hem enigszins mee. 

Regio Amsterdam en Haarlem 

De bussen in de regio van Amsterdam en Haarlem blijven het meest gespaard. "We zien hier een opkomstpercentage van onze buschauffeurs van meer dan 90 procent." Door de hoge opkomst vielen er nauwelijks bussen uit en liepen de vertragingen niet hoog op. Dit was vooral te merken in de bussen van en naar Schiphol, deze reden nagenoeg volgens dienstregeling.

"Reizigers zullen wel gemerkt hebben dat we niet met de volle sterkte bezet waren vandaag. De wachttijden liepen wat op en de bussen waren misschien wat voller dan gewend."

Alkmaar, 't Gooi en Zaandam 

Toch verliep de dienstregeling niet overal zo vlekkeloos en hadden reizigers op sommige plekken in de provincie wel degelijk te maken uitval van bussen en lange wachttijden. In de regio Alkmaar bijvoorbeeld, waar ongeveer de helft van het buspersoneel is gaan staken. "In de praktijk betekent dat daar waar bus normaal vier keer in het uur komt, deze waarschijnlijk nu maar twee keer per uur rijdt."

De regio's 't Gooi en Zaandam spannen de kroon vandaag: 60 procent van het buspersoneel staakt daar, met het uitvallen van busritten en lange wachttijden tot gevolg. 

Ondanks de grote uitval in sommige regio's in Noord-Holland, hebben zich volgens Rick de Vries vandaag nog geen grote incidenten of problemen voor gedaan. De cijfers zijn gebaseerd op de situatie van vanochtend, maar naar verwachting zal dit niet veel veranderen vandaag en morgen. "Als advies blijf ik mensen geven: raadpleeg voor vertrek de reisplanner. Deze proberen wij gedurende de dag zo veel mogelijk up-to-date te houden."

Foto: NH Media / Michiel Baas

Samanta de Groot, radioverslaggever bij NH Radio, peilde vanochtend vroeg de situatie bij een groot busstation in Alkmaar en trof daar enkele reizigers. "Er staan hier heel weinig bussen. Op de bussen die er wel staan, staat 'geen dienst'."

Zo sprak ze met een jongen die met de bus vanuit Alkmaar naar Harlingen met de bus moest. "Ik heb mijn examens vandaag. Als ik niet in Harlingen kom heb ik een klein probleempje."  Even later treft Samanta de jongen in een bus: "De bus gaat gewoon, dus dat is wel mooi. Ik had wel een back-up plan bedacht, maar had er eigenlijk wel vertrouwen in dat mijn bus gewoon zou rijden." 

Niet in de steek laten

De desbetreffende buschauffeur peinst er niet over om te gaan staken: "Ik ben er voor de passagier en deze laat ik niet in de steek." Volgens hem betalen passagiers voor een kaartje en is het de taak van de buschauffeur om zich vervolgens dienstbaar op te stellen. 

Als dat niet gebeurd, dan zit er niks anders op en zullen wij verder gaan opschalen met onze acties

FNV-bestuurder Marijn van der Gaag

FNV-bestuurder Marijn van der Gaag is tevreden met het aantal leden dat vandaag het werk neerlegt en is gaan staken. "Het gaat goed. Ik schat dat zo een twee derde van onze leden is gaan staken vandaag." Hij hoopt dat de werkgevers door de stakingen met een beter voorstel zullen komen. "Als dat niet gebeurd, dan zit er niks anders op en zullen wij verder gaan opschalen met onze acties. Hopelijk is dat niet nodig."

Foto: NH Nieuws - Michiel Gijselhart

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.