Ga naar Content

Pettense Isabel Grevelt leeft schaatsdroom, maar is ook eerlijk over keerzijde van de medaille

Isabel Grevelt (20) uit Petten leeft sinds eind vorig jaar in een sprookje. Van opkomend talent heeft ze zich door een paar goede races mogen aansluiten bij de wereldtop. Het voelt nog steeds erg onwerkelijk voor de nuchtere Noord-Hollandse en ze merkt al gauw dat ze nog flink moet wennen deze nieuwe situatie.

Foto: Douwe Bijlsma/Orange Pictures

"Het voelt als een hele grote rollercoaster waar ik heel dankbaar voor ben", vertelt Isabel Grevelt, die op haar rustdag tijd vrij heeft gemaakt voor een interview met NH Nieuws. Het is hard werken en daarnaast moest Isabel verhuizen en een nieuw leven opbouwen in Heerenveen, maar dat is het volgens haar allemaal waard. "Maar soms denk ik nog wel, jeetje, wat is me eigenlijk allemaal overkomen."

Isabel heeft zich afgelopen november tijdens haar eerste World Cup in de A-groep flink bewezen. Ze pakte brons op de 1.000 meter en reed iets meer dan een seconde sneller dan haar persoonlijk record. "Dat was een van de beste races van mijn leven", vertelt Isabel. Maar het houdt niet op: een maand later weet Grevelt weer het podium te bereiken op de teamsprint bij de wereldbeker in Calgary.

Ineens strijdt Isabel tegen wereldtoppers als Miho Takagi, Jutta Leerdam en Antoinette Rijpma- de Jong. Zij weten nu dan ook wie Isabel Grevelt is en wat ze in huis heeft. Maar veel contact is er verder nog niet. "Ze zeggen nu wel gedag, maar er zijn nog niet echt praatjes gemaakt", vertelt Isabel.

Mentaal

Na het NK Sprint komt er een kantelpunt in het euforische gevoel van Isabel. "Ik ben heel dankbaar voor alles wat me overkomen is, maar moest erg aan nieuwe prikkels wennen." En dat is ook niet zo gek, want in korte tijd vliegt Isabel de hele wereld over voor wedstrijden en maakt ze kennis met het strijden tegen de wereldtop.

"Ik was lang weg van huis, van teamgenoten en de routine hier in Heerenveen, dus daarna merkte ik dat ik compleet in een zwart gat viel. Er kwamen veel emoties en daar schrok ik wel een beetje van", vertelt Isabel.

In tegenstelling tot veel andere schaatsers, deelt Isabel op Instagram haar mentale issues. Dat voelt voor de Pettense goed. "Ik vind het heel fijn om eerlijk te zijn en geen schijnbeeld op te houden. Belangrijk om te laten zien dat die kant er ook is."

Tekst gaat door onder de post.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Inmiddels heeft Isabel de tijd genomen om alles te verwerken en voelt ze zich weer goed. Ze heeft veel steun van haar familie en vrienden uit Petten. Hoewel ze minder op bezoek gaat bij haar ouders dan gehoopt, blijft Petten een speciaal plekje in haar hart hebben. "Ik houd echt van rust en dat komt wel door mijn jeugd in Petten. Lekker het strand op en ik heb veel gefietst daar", legt Isabel uit.

De Pettemers zijn ook erg trots op de prestaties van het schaatstalent. Zo ook Chris Bakker, die sportdocent en schaatsliefhebber is. "Grappig dat in Petten, waar nooit ijs is, zo'n meisje het tot de nationale top heeft geschopt", vertelt Chris.

Chris volgt graag alle grote wedstrijden en ziet zijn dorpsgenoot dus ook steeds vaker op televisie. Over Isabels toekomst zegt de Pettemer: "Qua schaatskwaliteit denk ik dat ze een heel eind kan komen. Ik hoop dat ze haar hoofd koel kan houden en vooral lekker van het schaatsen kan genieten, dan komen de prestaties vanzelf."

Rituelen

Inmiddels is Isabel zich weer aan het focussen op haar volgende belangrijke wedstrijd: het NK Afstanden, dat over twee weken in Thialf begint. Dat is hard werken, maar Isabel doet dat elke dag weer met veel plezier. Stilzitten is niks voor haar. "Ik vind het geweldig om te sporten en lichamelijk bezig te zijn", vertelt ze dan ook.

"Ik drink eigenlijk geen koffie, maar voor de wedstrijd drink ik altijd koffie"

Isabel Grevelt

Ze heeft ook een standaard routine voor zichzelf gemaakt, die tot nu toe goed uitpakt. "Ik doe altijd een wedstrijdvoorbereiding op de tacx (een fietstrainer, red.) en soms ook op het ijs en dan ga ik altijd even douchen en soms nog in bed liggen. En ik eet eigenlijk altijd pasta voor de wedstrijd. En ik drink eigenlijk geen koffie, maar voor de wedstrijd drink ik altijd koffie", lacht Isabel. "Dan heb ik altijd het idee dat ik net even wat feller ben en iets meer in mijn energie zit."

Het kopje koffie houdt Isabel er, gezien haar fenomenale prestaties van de afgelopen maanden, dus wel in. "Ik hoop op het Nederlands Kampioenschap bij de 1000 meter bij de eerste vijf te komen, want dan mag ik naar de World Cup in Polen. Ik weet dat dat mogelijk is, maar dan moet ik gewoon goed rijden. Ik ga proberen mijn beste race neer te leggen van het seizoen."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]