Ga naar Content

Liander: 2,5 miljoen inwoners verbruikten vorig jaar 13 procent minder gas

De circa 2,5 miljoen inwoners van de Metropoolregio Amsterdam zijn flink aan het bezuinigen op gasverbruik. In 2022 is het verbruik van huishoudens en kleine ondernemers met 13 procent gedaald ten opzichte van de jaren ervoor. 

15 % minder gasverbruik in 2022 - Foto: Pixabay

Dat blijkt uit cijfers van gasnetbeheerder Liander, die zijn bijgewerkt tot en met eind december. Over de cijfers tot en met september ging het nog om een afname van 8 procent. Ondanks november en een strenge vorstperiode in de feestmaand december is het veel mensen volgens Liander toch gelukt ook aan het einde van het jaar minder te stoken dan voorheen. Schrijnender is dat het niet altijd om een keuze ging. Een onbekend aantal mensen is noodgedwongen minder gas gaan gebruiken vanwege de hoge prijzen in vooral november en december.  

Gasmiljonairs

Met de cijfers van de grootverbruikers (afname van 15,7 procent) en die van de zogeheten 'gasmiljonairs' (afname van 22,8) erbij, komt de totale vermindering van het gasverbruik uit op 15 procent in 2022 in het hele metropoolgebied. Gasmiljonairs zijn bijvoorbeeld grote tuinders, ziekenhuizen, Schiphol en andere grote bedrijven. Het verbruik van de állergrootste verbruikers zoals Tata Steel en de elektriciteitscentrale in Diemen is niet meegerekend.

Geïsoleerd

Hoe ouder je woning is, bepaalt meestal of je veel of minder kan besparen, zo luidt de analyse van de Metropoolregio Amsterdam (MRA). In woningen van na 2000 wordt tot wel 50% minder gas verbruikt dan in woningen van voor 1945. Almere (-10,4 procent) en Lelystad (- 12,0 procent) hebben relatief veel nieuwe huizen die al goed zijn geïsoleerd. Daar kan minder op bespaard worden. Dat wil dus niet zeggen dat mensen daar minder hun best doen. Daarnaast telt ook marginaal mee hoeveel ouderen er in een gemeente wonen en hoeveel mensen met een uitkering. 

Opmerkelijk is dat inwoners van Zaanstreek-Waterland het meest zijn geslaagd om op het gasverbruik te letten. Inwoners van Waterland minderen met 16,4 procent en zijn met die van Landsmeer 'kampioen'. Ook Oostzaan, Purmerend, Wormerland en Zaanstad scoren hoog. Er is nog goede verklaring waarom juist dit gebied zo goed scoort. Wel spelen bouwjaar van woningen en het aantal vierkante meter woonoppervlakte een rol.

De grote steden als Amsterdam, Haarlemmermeer, Hilversum en Haarlem hebben relatief veel sociale huurwoningen en scoorden relatief het laagst, maar altijd nog rond 13 procent vermindering. Sociale huurwoningen zijn in de regel slechter geïsoleerd.

Foto: Gemeente Amsterdam

Het gasverbruik in Aalsmeer, Amstelveen, Beverwijk, Bloemendaal, Heemskerk, Heemstede, Ouder-Amstel, Uitgeest, Uithoorn en Zandvoort is niet meegenomen in de cijfers van Liander. Dit komt doordat zij bij beheerder Stedin zitten.

Voorlichtingscampagne

Nederland en Europa willen minder gas verbruiken om niet afhankelijk te zijn van Russisch gas, bovendien is de aarde ermee geholpen als het verbruik afneemt. Maar de belangrijkste reden om minder gas te verbruiken zal voor de consument toch de eigen portemonnee zijn. De gasprijs is sinds de oorlog in Oekraïne door het dak gegaan. Daarnaast gaat het Rijk, en in deze regio het Actienetwerk 15% Gas Terug, ervan uit dat een grootschalige voorlichtingscampagne mede heeft geholpen.  

Denk daarbij aan oproepen de centrale verwarming op 19 graden te zetten, korter te douchen en gebruik te maken van handige tips zoals radiatorfolie plaatsen, kieren te dichten en waterbesparende douchekoppen te gebruiken. Op de site Ikzetookdeknopom.nl verzamelt de Metropoolregio Amsterdam (MRA) met andere partners allerlei initiatieven om energie te besparen. Deze zijn beschikbaar voor bedrijven en inwoners. 

Diederik Samsom

Het Actienetwerk is opgericht na een oproep van voormalig wethouder Marieke van Doorninck in Amsterdam. Zij riep op om sinds de oorlog in Oekraïne te zorgen dat we zo snel mogelijk van het Russisch gas af moesten. Voormalig PvdA-leider Diederik Samsom noemde toen het aantal van 15 procent als doel. “Als ieder Europees land 15% gasverbruik vermindert, zijn we van het Russisch gas af.” 

Lees ook

Dit artikel is gemaakt door de Metropoolredactie. De redactie is een samenwerking van NH Nieuws, Omroep Flevoland en AT5 en is journalistiek onafhankelijk. De omroepen ontvangen hiervoor een financiële bijdrage van de Metropoolregio Amsterdam (MRA).

Suggesties, tips of vragen kun je mailen naar [email protected]