Ga naar Content

Familie Griekspoor uit Nieuw-Vennep in afwachting voor historisch tennisduel

Hij speelt vannacht laat een unieke tenniswedstrijd in de Australian Open tegen landgenoot Botic van de Zandschulp. Twee Nederlanders die in de tweede ronde van een Grandslam tegen over elkaar staan komt namelijk niet vaak voor. De laatste keer was in 2001. Jan Siemerink en Sjeng Schalken troffen elkaar destijds in hetzelfde toernooi van Melbourne.

Tallon Griekspoor - Foto: Pro Shots / Panoramic

De familie van tennisspeler Tallon Griekspoor uit Nieuw-Vennep is tevergeefs vannacht opgebleven. De unieke tenniswedstrijd in de Australian Open tegen landgenoot Botic van de Zandschulp, is door de zware regenval uren uitgesteld. De familie van de tennistelg moet nog even geduld hebben: de landgenoten spelen na aanpassingen in het schema nu de derde wedstrijd op baan 8. 

Dat twee Nederlanders tegen over elkaar komen te staan in de tweede ronde van een Grandslam, komt niet vaak voor. De laatste keer was in 2001 toen Jan Siemerink en Sjeng Schalken elkaar troffen in hetzelfde toernooi van Melbourne.

Het was een spannende nacht voor de familie Griekspoor. Niet alleen vader Ron en moeder Monique hadden hun wekker gezet om naar hun zoon Tallon op Eurosport te kijken. Opa en oma Griekspoor kwamen ook diep in de nacht hun bed uit voor de nu al, voor Nederlandse begrippen, legendarische tenniswedstrijd. Het vroege opstaan bleek helaas voor niets. Door de zware regenval en wijzigen in speelschema, is de tenniswedstrijd uren uitgesteld. 

Vader Ron: "Ik ben best wel zenuwachtig. Hij kan voor het eerst de derde ronde op een Grand Slam halen. Dat zou mooi zijn. Het is jammer dat Botic en Tallon al in de tweede ronde tegen elkaar tennissen. Het zou fijner voor hen zijn geweest als het wat later in het toernooi gebeurde. Die jongens speelden onlangs nog tegen elkaar in Amstelveen in de finale van het NK indoor. Botic won toen, dat gunden wij hem ook. Mocht hij nu weer winnen, omdat hij beter speelde, dan hebben we daar vrede mee. Het voelt een beetje als broedermoord."

Oma Griekspoor is ook nerveus 

De oma van Tallon Griekspoor is net zo gespannen als haar zoon Ron. "We leven zo met die jongen mee. Mijn man en ik zullen ook zeker gaan kijken. Het zal geen eenvoudige wedstrijd worden, maar Tallon speelt goed de laatste tijd. Hij won dit jaar al een toernooi in India (Pune). Het zal zeker spannend worden. Al gun ik het Botic ook, Dat is ook een fijne jongen. Het is sowieso mooi dat een Nederlander in de derde ronde staat." 

"Tallon leeft wel ontspannen naar deze wedstrijd toe"

Vader Ron Griekspoor

Zo nerveus de familie thuis in Nieuw-Vennep is, zo nuchter leeft de zoon en kleinzoon Tallon naar deze wedstrijd toe. Vader Ron: "Tallon heeft de eerste ronde overleefd en dat voelt al goed. Vaak is dat een drempel gebleken, maar daar is hij nu al overheen. Hij doet voor de derde keer mee, vorig jaar bereikte hij voor het eerst de tweede ronde en toen verloor hij. Onze zoon zit nu in een goede periode met vijf zeges op rij, dat is goed voor zijn zelfvertrouwen. Vannacht gaan we zeker kijken, via Eurosport, net zoals zijn broers, de tweeling Kevin en Scott. Die jongens konden ook een aardig balletje slaan."

Tekst gaat verder onder de foto.

Tallon Griekspoor - Foto: Rene Nijhuis/BSR Agency
De ouders van Tallon zijn nog nooit in Melbourne geweest om hun zoon aan te moedigen.  Ron: "Nee, dat vinden we vooralsnog te ver. We zijn wel eens naar Wimbledon, Parijs en New York geweest, Australië is zo ver weg, bovendien was er de laatste jaren geen mogelijkheid vanwege corona. Of we gaan als hij wint van Botic? Dat weet ik nog niet. Zeg nooit nooit, maar het staat nu nog niet op de planning."

Het tennisjaar kent vier Grand Slam toernooien. Het zijn toernooien waaraan de beste tennissers van de wereld meedoen. The Australian Open in Melbourne is de eerste van het jaar. In mei starten in Parijs de Franse Open kampioenschappen op de tennisbanen van Rolland Garros, gevolgd door Wimbledon in Londen een maand later. In augustus start The US Open in  New York op de banen van Flushing Meadow. Deze toernooien kennen een hoog prijzengeld. De winnaar in Melbourne ontvangt een cheque van 1.915.000 euro. De winnaar van de tweede ronde met Tallon Griekspoor of Botic van de Zandschulp ontvangt 147.000 euro, De verliezer mag altijd nog 103.000 euro op zijn rekening bij laten schrijven. 

De laatste keer dat de spelers elkaar troffen was op 18 december 2022 tijdens het NK indoor in Amstelveen. Tallon Griekspoor verloor de finale met 6-7, 5-7. 

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]