Ga naar Content

6 vragen en antwoorden over de studentenbezetting van het universiteitsgebouw

Meerdere UvA-studenten hebben gisteravond een deel van het binnengasthuis van de Universiteit van Amsterdam bezet gehouden. De groep wil dat de UvA de banden met Shell breekt. De ME greep in en in totaal zijn er 30 actievoerders gearresteerd. Onze verslaggever Michiel Klaassen was erbij. Daarom stellen we hem zes vragen over de achtergrond van deze actie. 

Foto: Inter Visual Studio

1. Wie hebben het universiteitsgebouw gisteravond bezet gehouden?

Het gaat om 'University Rebellion' laat Klaassen weten. "Een activistische studentengroep waarvan de meesten aan de UvA studeren." Op hun website is te lezen dat de groep sinds 2020 bestaat. Ze voelen zich verantwoordelijk om acties te organiseren en daarmee te reageren op het, in hun ogen, falende universitaire beleid. Klaassen vertelt wat er volgens hen falend is aan het beleid: "De universiteit wordt grotendeels bekostigd door belastinggeld, maar is voor een klein deel ook afhankelijk van bedrijven zoals Shell. Ze willen dat de universiteit de banden verbreekt met Shell, en gaat 'decarboniseren'." Daarmee bedoelt de groep dat ze 

2. Wat heb je gisteravond allemaal gezien?  

"Gisteren liep in eerste instantie tamelijk rumoerig. Later op de avond verschenen er twee dozijn aan agenten die toestemming hadden tot ontruiming. Maar er was niet doorheen te komen. De studenten riepen leuzen en begonnen te schreeuwen naar de agenten. Eén voor één werden studenten gearresteerd. Dat verliep over het algemeen soepel, totdat enkele studenten op een politiebusje gingen liggen. Toen de politie ging rijden gingen ze er af, maar bleef er één iemand liggen. Vanaf toen liepen er politieagenten voor de auto uit om te zorgen dat het niet nog een keer kon gebeuren." Iets voor 23.30 uur liet de politie weten dat de ontruiming was afgelopen en dat er daarbij 30 activisten zijn aangehouden. 

3. Waarom hebben ze dit gedaan?

"Omdat University Rebellion vindt dat Shell verantwoordelijk is voor de klimaatcrisis. Ze vinden het niet in de haak dat een opleidingsinstituut banden heeft met een bedrijf dat zij verantwoordelijk achten voor de opwarming van de aarde. Daarbij verwachten ze misschien ook wel dat Shell, door hun bijdrage, invloed heeft op het curriculum. Iets dat de universiteit overigens met klem ontkent."

4. En is het een opvallende actie?

"Je ziet wel dat activisten een steeds bredere verantwoordelijkheid zien van een systeem. Dat is wel anders dan in het verleden, toen er gewoon voor de deur van Shell werd gedemonstreerd. Een tijdje geleden gebeurde het ook bij een pensioenfonds." Klaassen doelt op Pensioenfonds Zorg en Welzijn in Zeist, waar klimaatactivisten demonstreerden omdat ze wilden dat het pensioenfonds per direct stopte met investeren in de fossiele brandstoffenindustrie. 

5. Wat denk je dat er vandaag gaat gebeuren?

"Ik ben nu op het politiebureau in Amsterdam-Zuidoost. Een deel van de arrestanten zit hier vast." In totaal zijn er 23 personen aangehouden voor huisvredebreuk, iemand voor het niet opvolgen van een bevel en zes mensen voor niet naar de nieuwe aangewezen demonstratielocatie gaan, vertelt Klaassen. "De verwachting is dat een deel vandaag meteen vrij zal worden gelaten." Toch laten de activisten zich waarschijnlijk nog wel een keer zien vandaag, vertelt hij: "Om 12 uur is hier buiten een lawaaidemonstratie bij het cellencomplex."

6. Zal het effect hebben?

"De universiteit is direct in actie gekomen en heeft gezegd, we gaan aangifte doen. Dat is wel anders dan in 2015 tijdens een studentenbezetting van het Maagdenhuis aan het Spui. Daar hebben studenten het gebouw een paar weken lang bezet gehouden en hebben ze zelfs allemaal colleges kunnen geven. De reacties is dus harder dan toen. Dat is zeker opvallend. Wel heeft de universiteit gisteren aangeboden om in gesprek te gaan over Shell, maar daar is verder nog geen toezegging over gedaan."

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app.

Download on the App StoreOntdek het op Google Play