Ga naar Content

KNMI geeft code geel voor gladheid, de wegen worden flink gestrooid

Het KNMI waarschuwt vanmorgen met code geel voor gladheid. Tot 10.00 kan het plaatselijk verraderlijk glad zijn op bruggen, viaducten en op- en afritten doordat natte weggedeelten kunnen bevriezen. 

Foto:

Rijkswaterstaat verwacht een zware ochtendspits, omdat dinsdag een van de drukste dagen op de weg is. De gladheid komt daar nog eens bovenop. Gisterochtend was er sprake van een filerecord, daar lijkt vandaag geen sprake van. Vanmorgen staat er file op de A4 richting Amsterdam, tussen knooppunt Ypenburg en Nieuw-Vennep staat zo'n 25 kilometer file, wat zorgt voor meer dan een half uur vertraging. Even verderop op de A4 tussen knooppunt De Nieuwe Meer en Schiphol staat nog eens 6 kilometer file. 

Ook op de A9 tussen Heemskerk - knooppunt Velsen staat het verkeer zo'n 10 minuten stil, dat is zoals de ANWB- verkeersinformatie het noemt een 'dagelijkse file'. 

Tekst gaat door onder de tweet. 

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

De weerswaarschuwing geldt voor het hele land, behalve de waddeneilanden. Vanwege de gladheid wordt er op veel plekken gestrooid. Op de website strooit.nu is te zien waar de strooiwagens, op grote wegen, rijden en hoe het wegdek eraan toe is. 

Diederik Fleuren, woordvoerder van Rijkswaterstaat gladheidsbestrijding, vertelt op NH Radio dat er inderdaad veel is gestrooid. "Het heeft de afgelopen dagen geregend, dus het wegdek is erg nat", zegt hij. Fleuren legt uit dat Rijkswaterstaat op de temperatuur van het wegdek heel goed in de gaten houdt, bijvoorbeeld met sensoren. "Als we weten dat die temperaturen naar 0 kunnen gaan, zijn we voorbereid."

"Voordat de temperatuur onder 0 komt, ga je strooien om te voorkomen dat de weggedeelten bevriezen", legt hij uit. "Vroeg in de ochtend vaak het koudst, dus dan zie je de meeste strooiwagens op de weg." Rijkswaterstaat begint met strooien voordat de spits begint. "Als de spits begint zijn er zoveel auto’s op de weg, dan kunnen we niet meer rijden."

Zon

Hoewel het vannacht erg heeft geregend, kunnen we overdag beter weer verwachten. "Er kan verspreid over de provincie nog een enkele bui met misschien wat hagel op natte sneeuw", zegt NH weerman Jan Visser op NH Radio. "Maar zo nat als gisteren wordt het niet. Vanmiddag blijft het op de meeste plaatsen droog en komen er perioden met zon. Het wordt maximaal 4 graden." 

Visser voorspelt dat het aankomende nacht ook weer kan vriezen. "Dus morgenochtend kan het weer glad zijn." Ook morgen blijft het volgens de weerman grotendeels droog. "De wind trekt wel aan door een storing bij de oostkust van Engeland. Voor de rest is het droog en wordt het ook 4 graden." 

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.