Ga naar Content

ME ontruimt Binnengasthuis UvA, 30 aanhoudingen

De ME heeft vanavond 30 activisten aangehouden tijdens de ontruiming van het Binnengasthuis van de UvA, dat eerder vandaag werd bezet. Het duurde even voordat er een einde kon worden gemaakt aan de studentenbezetting, de demonstranten hadden de deuren namelijk gebarricadeerd.

Door onder meer fietsenrekken achter de deuren te zetten, probeerden de activisten de ME zo lang mogelijk buiten te houden, maar na een tijdje wist de eenheid alsnog binnen te komen. Een aantal activisten liet het daar niet bij zitten en ging het dak op met een spandoek. 'Cops off campus', staat op het spandoek dat ze daar ontvouwden.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Niet alle demonstranten verschansten zich in het gebouw, een groot deel van de activisten stond buiten. Bij de ingreep heeft de politie meerdere mensen in busjes afgevoerd. Een ander deel van de activisten werd alleen verplaatst. Sommige demonstranten werden opgetild en buiten het afgezette gebied neergelegd, zo is op beelden te zien.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Iets voor 23.30 uur liet de politie weten dat de ontruiming was afgelopen en dat er daarbij 30 activisten zijn aangehouden. 

Volgens studentenvakbond ASVA zijn de activisten bij de ingreep 'met geweld ontruimd.' "ASVA keurt alle vormen van politiegeweld af en spreekt zich hier fel op tegen", zegt voorzitter Aziza Filal in een statement. "Geweld is nooit de manier om tot een oplossing te komen, zeker als het over zo’n kwetsbaar onderwerp gaat. We moeten in deze tijden juist naar elkaar blijven luisteren met ideeën als basis."

'Transparantie'

De UvA-studenten eisten met de bezetting onder meer dat de UVA 'transparant is over samenwerking met de fossiele industrie'. Daarbij wilden ze niet vertrekken voordat de UvA aan hun eisen mee zouden werken.

Volgens ASVA betrekt de UvA bijvoorbeeld Shell bij vier onderzoeksprojecten naar groene energie. Daarnaast faciliteert de universiteit ook stages bij het bedrijf, aldus ASVA. "In deze tijden van klimaatverandering is het niet uit te leggen dat een onderwijsinstituut een fossiel bedrijf zoveel mogelijkheden biedt, vinden de demonstranten."

Aangifte

De UvA liet eerder al op de dag te weten dat het niet tegen protesten en demonstraties is, maar dat het bezettingen te ver vindt gaan. Voorzitter Geert ten Dam heeft aangegeven dat de universiteit aangifte doet tegen de actievoerders.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]