Ga naar Content

Toestel Delta ramt baanverlichting Schiphol bij te vroege landing

Een Airbus A330-300 van de Amerikaanse maatschappij Delta Air Lines heeft vanochtend tijdens de landing een deel van de baanverlichting op de Schiphol-Oostbaan beschadigd. Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) is het toestel voor de landingsbaan geland. De Oostbaan was vervolgens urenlang dicht, waardoor de vertraging op Schiphol opliep.

Toestellen van Delta en KLM op Schiphol - Foto: NH Nieuws / Doron Sajet

Vanwege de harde zuidwestenwind was de Schiphol-Oostbaan vanochtend in gebruik voor landend vliegverkeer. Tegen 8.00 uur vanochtend landde het toestel van Delta Air Lines, afkomstig uit Detroit, iets voor de baan en raakte daarbij de baanverlichting. De landingsbaan werd daarna gesloten om de lampen te repareren, en brokstukken en blubber op te ruimen.

Aankomende vluchten werden omgeleid naar de Buitenveldertbaan, maar moesten door de plotselinge baanwissel soms lang cirkelen boven Flevoland, de Noordzee en Zuid-Holland.

Onderzoek

Het vliegtuig is na de landing doorgereden naar de gate, waar alle inzittenden van boord zijn gegaan. Zowel de Onderzoeksraad voor Veiligheid als de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zijn naar Schiphol gegaan voor een onderzoek. Rond 11.15 uur kon de Oostbaan worden heropend voor landende vliegtuigen.

De Airbus van Delta zou ook om 11.15 uur vertrekken naar Boston. Tot nu toe die is die vlucht urenlang vertraagd. Eerst wordt nagegaan of er geen beschadigingen aan het toestel zijn.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]