Ga naar Content

Scheiden is lijden in Velsen: verwarring en zwerfvuil door nieuw recycle-systeem

Er is grote verwarring over het nieuwe systeem van afval scheiden met pasjes in Velsen. Veel mensen denken dat ze met ingang van dít jaar al betalen voor elke zak die ze in de ondergrondse container gooien. Dit wordt wél geteld in 2023, maar dit staat pas op de rekening die de mensen in 2024 ontvangen.  

Mensen zetten zakken naast de bakken omdat ze ervoor moeten gaan betalen. Het gevolg: een rommelig straatbeeld waar de meeuwen het voor het zeggen hebben. Volgens Johan Zwakman van het wijkplatform IJmuiden-Noord had het anders gekund als de gemeente Velsen het nieuwe recycle-tarief beter had gecommuniceerd in een brief van 6 december 2022. Zelfs hij, gepokt en gemazeld als het gaat om ambtelijke brieven, wist niet wat werd bedoeld toen de brief bij hem op de mat viel. "En ik ben zeker niet de enige. Wie ik het ook vraag in mijn omgeving; de mensen snappen er niks van."   

Tekst gaat door onder de reportage vanuit IJmuiden.

Huisvuil - NH Nieuws

Wat Zwakman betreft mogen er geen misverstanden bestaan over de goede bedoelingen die de gemeente Velsen heeft met het nieuwe systeem van afval scheiden. Dat moet leiden tot kostenbesparing en een beter milieu. Alleen, had de gemeente dat niet wat beter kunnen communiceren? Als hij nu zijn dagelijkse rondje loopt door de wijk, ziet  hij op een aantal plekken een berg afval naast de containers liggen. "Mensen staan voor de container en denken: als ik de zak erin gooi, kost me dat twee euro. Dus zetten ze 'm ernaast.Gelukkig verdwijnen die zakken ook weer vrij snel, want de gemeente maakt er werk van de boel op te ruimen."

Het nieuwe afvalsysteem: zó zit het 

In het nieuwe systeem betalen Velsenaren aan het begin van het jaar, zoals altijd, een bedrag voor afvalstoffenheffing. Dat wordt in 2024 (dit jaar dus nog niet) waarschijnlijk 340 euro. Dat bedrag is lager dan in 2023.

Maar er komt in 2024 wel een variabel deel bij. Per weggegooide zak in de ondergrondse container, of per geleegde kliko betaal je een bedrag, afhankelijk van de grootte van de vuilniszak of de kliko. Dat wordt bijgehouden met een chip. Die zit óf in de kliko, óf in de pas om de container mee te openen. Op de site van de gemeente kan je berekenen hoeveel geld je daarmee per jaar kwijt zal zijn.

In 2023 betaalt iedereen nog een hoger vast bedrag en nog geen variabel bedrag, maar houdt de chip wel alle stortingen bij van het restafval. Op basis daarvan berekent de gemeente per huishouden het variabele deel van de afvalstoffenheffing.

Thomas Jak

Foto:

Zwakman pakt de brief van 6 december er nog maar eens bij. "Het is heel onduidelijk. Veel mensen zijn helemaal niet gewend brieven te krijgen van de gemeente en kunnen er geen chocola van maken. Om geen risico te lopen, zetten ze de zak naast de bak." 

"We zijn nog niet klaar met uitleggen" 

In een reactie zegt de gemeente Velsen zich te hebben ingespannen de inwoners van Velsen zo goed mogelijk op de hoogte te brengen. Dat er desondanks vragen zijn, noemt een woordvoerder 'logisch' gezien de complexiteit van het onderwerp.

Herkennen jullie de verwarring die is ontstaan door de brief?

"Deze brief is naar ruim 30.000 huishoudens verstuurd. In de verschillende brieven (met o.a. folders als bijlage) en een speciale infographic die inwoners bij de laatste brief hebben ontvangen, is op een zo eenvoudig mogelijke manier uitgelegd wat het recycle-tarief inhoudt en hoe het werkt.

Daarnaast geven we uitleg via filmpjes, berichten op social media, de website, folders en afvalcoaches die in Velsen rondlopen. Dit blijven we ook de komende periode doen. Dat er bij een complex onderwerp als het recycle-tarief inwoners zijn die vragen hebben, is niet meer dan logisch. Gemeente, HVC en afvalcoaches staan klaar om deze vragen te beantwoorden."

Gaan jullie actie ondernemen om de verwarring weg te nemen?

"We zijn nog niet klaar met uitleggen. In januari lopen de afvalcoaches van HVC nog rond in Velsen. Zij gaan in gesprek met inwoners en beantwoorden hun vragen. Daarnaast kunnen inwoners op de website van gemeente Velsen informatie vinden over het recycle-tarief.

Ook krijgen alle inwoners in juni een brief waarin staat hoeveel restafval ze op dat moment hebben aangeboden en wat dit betekent voor hun variabele deel van het recycle-tarief. Overigens kunnen inwoners dit ook altijd inzien als ze de HVC-app downloaden en een account aanmaken.

Daarnaast kunnen inwoners contact opnemen met ons Klant Contact Centrum als zij vragen hebben over het recycle-tarief. Tot slot blijven we de inwoners de komende periode informeren over het recycle-tarief én over afval scheiden, zowel in tekst als met beeld en filmpjes. Eventuele verwarring en weerstand bij inwoners willen we hiermee wegnemen."

Is de brief vóór versturen beoordeeld door het lezerspanel 

"Voor al onze brieven geldt dat we in zo duidelijk en eenvoudig mogelijke taal uitleggen wat het recycle-tarief inhoudt. Deze brief is niet beoordeeld door het lezerspanel omdat het niet paste in de planning van de zes bijeenkomsten die het lezerspanel heeft per jaar, en de focus van het lezerspanel nu ligt op brieven die in het kader van de Wmo en participatie worden verstuurd door de gemeente. 

Uiteraard is deze brief wel door meerdere mensen beoordeeld; onder meer door een tekstschrijver die is gespecialiseerd in brieven op B-1 schrijfniveau en diverse medewerkers/inwoners die niet zijn ingevoerd in het recycle-tarief."

Zijn bij jullie klachten binnengekomen? 

"Met de infographic die bij de laatste brief zat, hebben we aanvullend op de brief in zowel tekst als beeld uitleg gegeven over het recycle-tarief. We krijgen diverse reacties; er zijn inwoners die de brief en de infographic duidelijk vinden en er zijn inwoners die nog vragen hebben. Daarom blijven we de komende periode op verschillende manieren (tekst, beeld, filmpjes) en via verschillende kanalen onze inwoners informeren over het recycle-tarief en afval scheiden."

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]