Ga naar Content

Toerisme in eigen land steeds populairder: dit zijn de onontdekte parels van Noord-Holland

Vakantie in eigen land wint voor het tweede jaar achter elkaar aan populariteit, zo blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers. En dan staat onze provincie ook nog op nummer drie van populairste provincies bij de Nederlandse toerist. Dan kun je naar Volendam of Zandvoort, maar als je de drommen buitenlandse gasten wil vermijden, kun je beter naar deze onontdekte pareltjes gaan.

Waar moet de toerist die de drukte, zoals hier op het strand in Zandvoort, wil vermijden heen? - Foto: NH Nieuws / Paul Tromp

De Velsense reisblogster Janna Kamphof heeft een antwoord op die vraag. Zij was ambassadeur van Noord-Holland voor de campagne #hiermoetjezijn. Die campagne werd op touw gezet tijdens de coronacrisis, om mensen ten tijde van reisbeperkingen te wijzen op de pracht van ons eigen land.

Daarom ging zij ging op zoek naar de mooiste, nog niet zo bekende plekjes en uitjes. "Ik kwam er al snel achter hoe veel vette dingen je hier kan doen. Ik was verrast."

Voor NH Nieuws zet zij een aantal van haar bijzonderste bevindingen op een rij, onderverdeeld in drie categorieën: steden, strandbezoek en eropuit. 

Noord-Holland populair onder Nederlandse toerist

Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) ziet dat de vakantie in eigen land steeds populairder wordt. Volgens een onderzoek van de ANWB is ons land zelfs het populairst onder de Nederlandse toerist, voor Duitsland, Spanje, Frankrijk en België. 

Binnen Nederland staat Noord-Holland op de derde plaats qua populairste provincies in de komende schoolvakanties, zegt Carmen Silos van het NBTC. "Limburg en Gelderland staan op plek een en twee. Na de komende vakanties kan het zijn dat Noord-Holland het populairste is. Dat weten we nu nog niet."

Stadjes

Wie graag een idyllische plaats wil bezoeken in Noord-Holland, kan het beste beginnen in Oud-Velsen. "Dat is hoe Velsen er vroeger uitzag, voordat een deel van het dorp moest wijken voor het Noordzeekanaal." Het lijkt op een museumdorp, maar dat is het absoluut niet. "Er wonen gewoon nog mensen, maar het is niet druk. Het voelt daar echt alsof je een paar eeuwen terug gaat in de tijd."

Medemblik is ook zeker een bezoekje waard, volgens de reisblogster. "Dat ademt de Gouden Eeuw. En de ligging is prachtig, zo aan het IJsselmeer." Ze heeft een bijzondere tip voor als je door het oude centrum loopt: "Kijk vooral omhoog, naar de gevels en gevelstenen van de huizen. Dat vertelt je veel over de geschiedenis van de stad."

Tekst gaat door onder de foto.

De haven van Medemblik - Foto: Foto: Robert Gieling

Strand en zee

Mensen zullen misschien niet meteen denken aan het strand van IJmuiden als ze naar de zee willen, omdat het onder de rook van Tata Steel ligt. Maar het heeft veel te bieden, volgens Kamphof. "Zeker als je van actief zijn houdt. Het is een heel breed strand en daarom kan je daar als een van de weinige plekken in Nederland blokarten. Daarnaast is het ook echt een stoer strand, met de haven en fabrieken op de achtergrond."

En dan de Noordkop, het gebied tussen Alkmaar en Den Helder. "Het Waddenbelevingspunt in Den Oever is heel bijzonder." Bij dat punt heb je uitzicht over natuurgebied ’t Schor, het voormalige eiland Wieringen, de Afsluitdijk, de haven van Den Oever en de Leidam, waar de grootste kolonie lepelaars van Europa leeft. "Ik vond het heel verrassend, omdat je in die regio veel verschillende dingen kan zien."

Tekst gaat door onder de foto.

Het strand van IJmuiden vanaf de zee gezien - Foto: Erik H. Baalbergen

Duurzaam en goedkoop

Reizigers vinden het belangrijk dat hun reis duurzaam is, stelt de ANWB. Maar dat mag niet ten koste gaan een bezoek aan het buitenland of überhaupt op vakantie gaan. Mensen houden door de inflatie wel meer rekening met de kosten van hun reis. 

Dat bevestigt Silos van het NBTC. "Een weekendje weg in Nederland is voor veel mensen economisch beter te behappen dan een weekend in Parijs. Daar wordt wel aan gedacht."

Actief

Als je door een mooi natuurgebied wil wandelen, kan je terecht in Buitenplaats Elswout bij Overveen. Dat is onderdeel van het Natura 2000 gebied Nationaal Park Zuid-Kennemerland. "De buitenplaats is vroeger aangelegd door rijke Amsterdamse kooplieden. De Orangerie werd vroeger gebruikt als wintertuin en is nu een feestlocatie. Verder kan je in Elswout heel goed wandelen, bijvoorbeeld over de kleine houten bruggetjes."

Tot slot heeft ze nog een tip voor een bijzondere manier om Waterland te ontdekken: met de kano. "Dat heb ik in de winter gedaan en dat was heel mooi. Het bijzondere aan die plek is dat je heel dicht bij Amsterdam bent, maar dat je toch het gevoel hebt dat je midden in de natuur bent. Maak dan ook zeker een stop in het dorp Watergang, dat is heel schattig met zijn kleine bruggetjes. Typisch Hollands."

Het landschap in de gemeente Waterland - Foto: NH Nieuws / Mischa Korzec

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.