Ga naar Content
West-Friesland

Nog één jaar 'buurthuis' van Hoorn-Noord: snackbar van René en Paola stopt

11 januari 2023, 19.05 uur · Aangepast 12 januari 2023, 09.11 uur
Door: Chantal Bos · Foto: NH Nieuws / Chantal Bos

Dertig jaar lang staan René en Paola Stam vol passie achter de toonbank van hun snackhuis De Poort. Maar: het laatste jaar is ingegaan. De snackbar die zich tot buurthuis van Hoorn-Noord verheven heeft, breidt er een eind aan. "Het is goed zo, we krijgen een stuk privé terug en de jaren beginnen nu toch wel te tellen."

Laatste jaar voor snackbar De Poort - NH Nieuws

Het is 23 januari 1992 als de deuren van De Poort voor het eerst opengaan. Aan de Koepoortsweg rollen de warme happen en saladeschotels over de toonbank. Frikandellen, kroketten en het beroemde broodje Panne, met een mexicano en zigeunersaus als hoofdingrediënten. Paola: "Verzonnen met onze neef, die Pannekeet heette. Zodoende: broodje Panne."

Horecaondernemers René Stam en zijn echtgenoot Paola zagen generaties Horinezen bij hen over de vloer komen. Zowel collega's als klanten. Van opa naar zoon en kleinkinderen.  "We zijn - als ik dat mag zeggen - toch wel een beetje het buurthuis van Hoorn-Noord geworden in die lange tijd", zegt Stam.

"Als we in de gaten hebben dat mensen een kindje hebben gekregen of een huis hebben gekocht, dan verrassen we hen met een flesje wijn of iets anders. Dat is betrokkenheid en waarom we ooit op het logo 'net even anders' hebben gezet. En dat ga ik zeker missen."

'Zijn geen veertig meer' 

Pakweg negen jaar terug opent het stel een brasserie in de binnenstad, toen al met de intentie om de zaak aan de Koepoortsweg te beëindigen. Corona gooide die plannen in de war. "Dat richtte mentaal en financieel schade aan, dat is nu weggewerkt. Dus nu kwam het juiste moment om te stoppen. En we zijn geen veertig meer", grapt Stam. Paola en hij wonen al hun hele leven achter de zaak. "En eerlijk is eerlijk, dan heb je weinig privé." 

"Privé en zakelijk is natuurlijk heel erg verweven in die 30 jaar", vult Paola aan. "Een vriendje van mijn kinderen vertelde we dat we gingen stoppen, die huilde en zei: 'dit is wel mijn jeugd'. Dat vond ik wel heel emotioneel."

Snackinfluencer

De Hoornse 'snackinfluencer' Esmee Veenstra reageert geschrokken. "Ik ben er kapot van. Dit had ik niet verwacht." Ze stond op het punt om op haar Instagram-kanaal een bericht te plaatsen om mensen op te roepen om naar De Poort te gaan voor een snack. “Mensen moeten lekker meer snacken en de lokale ondernemer steunen. Niet altijd maar die goede voornemens in januari."

De keren dat ze bij De Poort at, schreef de zogeheten snackinfluencer een review over de frikandel XXL. “Ik krijg altijd een nostalgisch en fijn gevoel als ik daar een patatje eet.”

De tekst gaat door onder de foto.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Touwtrekken

Ook trouwe klanten uit Brabant gaan steevast vanuit Friesland op doortocht langs het snackhuis. "Er is ieder jaar een touwtrekwedstrijd in Friesland. Als het afgelopen is, gaat de groep Brabanders stappen in Amsterdam. Ze komen dan steevast ieder jaar hier om te snacken." 

Al bladerend door het fotoboek met daarin de start van het snackhuis, komen de herinneringen boven. De één nog uitzonderlijker dan de ander. Stam: "Er kwam eens een meneer, die wilde kipsaté. Op het moment dat ik het op de bakplaat leg, zegt hij: 'Geef 'm maar zo hoor, ik eet het zo op'." René was stomverbaasd. "'Ja', zegt hij. 'Een broodje tartaar eet je toch ook rauw? Dus ik eet mijn kipsaté ook zo', dat zijn legendarische momenten." 

"Wij willen iedereen bedanken voor de hulp, de steun, de trouw, de complimenten, de gezelligheid, de lach, maar soms ook de traan"

René en Paola Stam, eigenaren Snackhuis De Poort

Het stoppen van de snackbar is ook het einde van een ander tijdperk, het pand deed namelijk lange tijd dienst als winkel. Na de oorlog zat er een bakkerswinkeltje van Karsten. René: "Dat was een 'droge bakker', hij bakte niet, maar verkocht het alleen. In de bakkerij werkte meneer Doffer, die het later overgenomen heeft en er een gerenommeerde ijssalon van maakte". En die trend zette door. "Een medewerker van de ijssalon maakte er uiteindelijk snackbar Dol van. Na een tijd van verhuur aan de familie Bakker, namen wij het stokje in 1992 over."

Over één jaar heeft het stel voor het eerst een eigen voordeur en wordt het gebouw verbouwd tot woonhuis. René ziet het al voor zich. "Dan hangt er ineens een naambordje met Stam erop."

Voorlopig kunnen klanten dit jaar nog genieten van de vertrouwde menukaart en de lekkernijen van 'truffelkoningin' Paola. In het najaar komt er nog een reünie voor alle (oud-)collega's. En er komt nog een speciale actie. "We gaan iedere maand aftellen, op posters komt het te staan. Met klassiekers van het menu. Terug naar vroeger, met de prijzen van vroeger." 

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]