Ga naar Content

Noam Vazana wekt met warme muziek een dode taal weer tot leven

In de repetitieruimte van het Bimhuis in Amsterdam wordt druk geoefend. Noam Vazana, gitarist Martijn Baaijens en percussionist Terence Samson zetten de laatste puntjes op de i voor de presentatie van Noams nieuwe album. 

Noam Vazana - NH Nieuws

Vazana, componist, pianist, trombonist en zanger, werd geboren in Israël als kind van Marokkaanse ouders. Ze woont nu al jaren in Amsterdam. Eerder maakte ze het album Andalusian Brew en schreef ze filmmuziek.

In alles wat ze doet klinkt haar achtergrond door. Zo zingt ze in het Ladino, de bijna vergeten taal van de Sefardische Joden. De oorspronkelijk uit Zuid-Europa afkomstige Joden die zich in de 14e eeuw verder hebben verspreid over Europa, Noord-Afrika en het Ottomaanse rijk. Vazana: "Mijn familie komt uit Marokko en mijn grootmoeder sprak Ladino. Als klein meisje zong ik Ladino-liedjes met mijn oma en zij vertelde me Sefardische sprookjes. Voor mij is Ladino de taal van toveren en geheimen."

Bekijk hieronder een muziekvideo van Vazana. De tekst gaat door na de video.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Homo-erotische gedichten uit de 9e eeuw

Nu is daar haar nieuwe album: Ke Haber. Alle nummers herinneren aan een vergeten tijd, maar zijn toch ook van nu. Vazana hoopt met haar liedjes een actueel verhaal te vertellen: "Als ik naar het verleden kijk, zie ik de toekomst. Ik heb oude Ladino-gedichten op muziek gezet en die gaan over hele actuele zaken. Zo zing ik op mijn album een lied vol homo-erotische symboliek. Dat was in de 9e eeuw een onderwerp en nu nog steeds."

Een brug tussen verleden en toekomst

Noam Vazana hoopt een nieuwe generatie te inspireren. "Ik wil een brug bouwen tussen het verleden en de toekomst en ik hoop dat jongeren ook meer gaan onderzoeken waar ze vandaan komen."

Voor de jonge Noam was muziek alles. Al op jonge leeftijd studeerde ze op de vleugel in de muziekschool van Ber Sheva, waar zij opgroeide. En die liefde is nooit meer overgegaan. Voor Vazana is muziek de belangrijkste taal met haar grootmoeder als een belangrijke inspiratiebron: "Zij was een bijzondere vrouw en voor mij zijn matriarchale figuren heel belangrijk. Ik kom uit een familie met veel sterke mannen en zij was de enige sterke vrouw. Ik hoop dat ik de volgende ben in die lijn en dat ik sterk genoeg ben om te uiten wat ik wil uiten."

De komende tijd zal Noam Vazana touren met haar nieuwe programma. Haar album Ke Haber is te bestellen op haar site.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Culture Club bij NH Nieuws

In het nieuwe programma Culture Club gaat NH Nieuws op bezoek bij cultuurmakers uit onze provincie om ze te vragen naar hun drijfveren. Alle afleveringen van Culture Club zijn te bekijken op deze speciale pagina.

Culture Club is elke week te zien op NH televisie op donderdag vanaf 17.10 uur en dan elk uur herhaling.