Ga naar Content

Bewoners in 't Gooi moeten flink wennen aan nieuwe inzameling kerstbomen

Je kerstboom niet meer gemakkelijk aan de straat zetten, maar naar een inzamelpunt in de buurt brengen. Gooise clubs en verenigingen mogen dit jaar voor het eerst kerstbomen inzamelen om daarmee hun clubkas te spekken, in plaats van dat de GAD de bomen ophaalt. Veel clubs kozen voor een inzamelpunt, wat voor veel Gooiers even wennen is. NH Nieuws maakte een rondje in de regio. 

In aangewezen pilotgebieden worden de bomen dus niet meer opgehaald door de GAD, maar door de deelnemende verenigingen. Mensen buiten de gebieden kunnen gewoon hun boom op de aangegeven datum aan de straat zetten.

Dat het niet gelijk overal soepel zou gaan, daar ging de GAD zelf ook al voorzichtig vanuit. De inzamelpunten zijn in samenspraak met de clubs gemaakt, waarin ook is gekeken naar de dichtheid van de bewoners en hoe groot het pilotgebied is. Toch is het gemak waarmee bewoners hun kerstboom aan de straat gooien een gemis. 

Achtergrond pilot

Waar normaal gesproken clubs en verenigingen karton en papier konden ophalen om de clubkas bij te vullen, is in 2021 besloten dat de GAD (Grondstoffen- en afvalstoffendienst) het zelf gaat doen. Dit vanwege bezuinigingen bij de dienst. Hierdoor zaten veel clubs financieel met hun handen in het haar. 

De dienst en de verengingen staken de koppen bij elkaar en besloten te kijken naar een alternatief, met deze pilot als resultaat. Per opgehaalde kerstboom ontvangt de club 50 cent. Clubs en verenigingen die de inzameling van papier moeilijk kunnen missen kregen voorrang om mee te doen. Wat op de achtergrond ook meespeelt is dat de kerstboominzameling van de GAD vorig jaar niet al te soepel verliep

Dat gemis merkten ze ook bij de deelnemende scoutingvereniging De Athabascan. Hoewel het inzamelen daar afgelopen zaterdag vrij soepel ging lieten sommige omwonenden hun irritatie ruiterlijk blijken over het feit dat ze de boom zelf moesten brengen. "Mensen lieten weten dat ze het belachelijk vinden dat het nu zo moet", vertelt Marco van den Heuvel, de penningmeester van de scoutingclub. 

"Ik begrijp ook dat mensen het vervelend vinden dat ze nu hun kerstboom moeten wegbrengen in plaats van aan de straat te zetten", laat de woordvoerder van de GAD weten. "Iedere verandering is moeilijk."

Bij de verenigingen die meedoen is de ervaring tot nu toe wisselend. In Ankeveen is het carnavalsvereniging De Schuimlikkers die de kerstbomen inzamelt. Net als de GAD daarvoor kiezen zij ervoor de bomen zelf op te halen. "Voor de bewoners in ons gebied verandert er niet veel. Het enige verschil is dat ze de mensen die ophalen vaak zelf al kennen, wat het alleen maar leuker maakt", vertelt Michael Voorn van de Schuimlikkers. 

In een klein deel van Laren nam dagbesteding de Boshoeve deel aan de pilot. De cliënten van Sherpa mogen in dat gebied nog wel oud-papier inzamelen omdat het hun werk is. In het gebied is geflyerd zodat alle bewoners zouden weten waar ze hun bomen moesten brengen, maar het gewenste resultaat had het niet helemaal. 

"Onderweg hiernaartoe zagen we al 17 bomen aan de straat liggen in ons gebied", vertelt begeleidster Jolanda van der Pal. Ook in andere pilotgebieden hebben bewoners hun boom toch aan de straat gezet. De GAD haalt ze niet op, maar laat weten dat de inwoners de bomen dit jaar op hoge uitzondering wel in de GFT-bak mogen doen. Dit is dan ook de boodschap aan de bewoners van de desbetreffende gebieden die hun boom toch aan de straat hebben gezet. 

Onbekend

Dit alles bij elkaar lijkt het erop dat sommige Gooiers de nieuwe manier van inzamelen negeren of helemaal niet lijken te kennen.

De Gooise afvaldienst zegt haar best te hebben gedaan om alle bewoners van de pilotgebieden te bereiken. "Onze eigen kanalen hebben we gebruikt, er is geflyerd door clubs, lokale media hebben erover bericht, net als de gemeenten met pilotgebieden en via de app hebben we twee pushberichten verstuurd."

De evaluatie van de pilot met de clubs zal hoogstwaarschijnlijk in februari plaatsvinden. Dan zal worden gekeken of en hoe er volgend jaar ingezameld gaat worden.

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]