Ga naar Content

Heiloo en Uitgeest enige gemeenten in de provincie met bevolkingsafname

Heiloo en Uitgeest zijn de enige gemeenten in Noord-Holland die in 2022 een afname hebben van het aantal inwoners. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vooral het tekort aan nieuwe woningen lijkt hierin een rol te spelen, maar over de leefbaarheid zijn geen al te grote zorgen.

Foto: AdobeStock

In alle provincies is er gemiddeld een toename van de bevolking. Noord-Holland heeft een groei van 16 per 1000 inwoners. Alleen Flevoland groeide het afgelopen jaar harder. Bij de grote steden groeide Amsterdam na Almere het hardst.

In heel Nederland waren er maar negen gemeenten waar het inwonertal kromp. Uitgeest heeft een bevolkingsafname van 5,3 personen per 1000 inwoners. In Heiloo ligt dat cijfer op 4,1. Maar het is de vraag wat de groei in de andere gemeenten waard is. De meesten hebben een positief cijfer vanwege de opvang van vluchtelingen of migranten. Zonder die opvang zou meer dan de helft van de gemeenten een bevolkingsafname hebben.

Woningbouw probleem in Heiloo

In Heiloo waren er geen grote opvanglocaties met veel vluchtelingen "Maar we hebben wel aan alle normen voor opvang voldaan", zegt fractievoorzitter Linda Veerbeek van Heiloo-2000, al sinds jaar en dag de grootste politieke partij in de gemeente. "Het probleem is dat we wel wat vergrijzen. Om die reden zijn we wel waakzaam, maar er is zeker geen paniek."

"Ons grootste probleem is woningbouw", legt de fractievoorzitter uit. "Het plan voor de nieuwbouw van 1265 woningen in de nieuwe wijk Zandzoom is door de Raad van State teruggefloten. Dat heeft vooral met het stikstofprobleem in Nederland te maken. We hopen dat de wijk er op termijn toch komt en dan zullen de cijfers waarschijnlijk ook veranderen."

Straatbeeld van de Goodeslaan in Heiloo - Foto: Google Streetview

'Genoeg voorzieningen'

In veel gemeenten waar vergrijzing is worden de faciliteiten ook vaak slechter, maar dat ziet Veerbeek niet in Heiloo: "We hebben een heel actief verenigingsleven en het zwembad doet het ook goed. Daarnaast is er voldoende middenstand. We zouden er in winkelcentrum 't Loo misschien nog graag een supermarkt bij willen, maar grote problemen hebben we verder niet met de voorzieningen."

Kim Terpstra, bestuurslid van de plaatselijke ondernemersvereniging, bevestigt dit. "We hebben ook bijna geen leegstand", zegt Terpstra, die zelf een bloemenwinkel heeft. "Hier in het stationscentrum zijn alle winkelpanden bezet en we hebben ook een grote diversiteit aan winkels. We maken ons daar geen grote zorgen over."

Gezinswoningen in een wijk in Uitgeest - Foto: Google Streetview

Weinig jongerenwoningen in Uitgeest

Uitgeest heeft in tegenstelling tot veel gemeenten zelfs een positief cijfer als het gaat om natuurlijke aanwas (geboortecijfer tegenover sterftecijfer). Ook zijn er in 2022 vluchtelingen opgevangen. Dat er toch een daling van de bevolking is heeft te maken met het aantal verhuizingen. Per 1000 inwoners vertrekken er zeven meer naar andere gemeenten, dan dat er door verhuizing bijkomen. Woningen zijn relatief duur en vooral jongeren vertrekken als ze begin twintig zijn.

"We hebben niet heel veel plek voor jongeren", zegt raadslid Arthur de Swart van de Progressief Uitgeest. "Sommigen komen wel weer terug, maar dan vaak als ze wat meer financiële armslag hebben en een gezin willen stichten. We zijn overigens ook bezig met het creëren van zestig tijdelijke huurwoningen voor jongeren. Deze zouden er 15 tot 20 jaar kunnen staan en zoiets kan ook invloed hebben op de cijfers."

'Groeicijfers op lange termijn bekijken'

De detailhandel en voorzieningen zijn volgens het raadslid ook goed. Verder komen er op termijn op meerdere plekken woningen bij. De Swart: "Ik vind daarom ook dat je die groeicijfers over langere termijn moet bekijken. Een jaar zegt me niet zoveel. Er is bij ons een behoefte aan zo'n 350 extra woningen in 2030. Daar wordt aan gewerkt, we halen misschien wel 450 woningen. Dus dan is er niet veel aan de hand. Bovendien willen we ook niet te hard groeien We willen graag een dorps karakter houden." 

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.