Ga naar Content

Mondkapjes en aparte wc's voor crew: extra coronamaatregelen op vluchten uit China

KLM neemt extra maatregelen om haar bemanning en reizigers op vluchten vanuit China tegen corona te beschermen. In dat land gaat het coronavirus momenteel hard rond. Voor de crew en passagiers liggen FFP2-maskers klaar en de bemanning mag gebruikmaken van een aparte wc. 

Een Boeing 787-9 Dreamliner van KLM nadert Schiphol - Foto: NH Nieuws / Doron Sajet

Dat meldt de maatschappij vandaag in een persbericht, waarin wordt benadrukt dat veiligheid van personeel en bemanning de hoogste prioriteit is. Sinds China de corona(reis)beperkingen ophief, lijkt het virus aan een gigantische opmars bezig in het Aziatische land. 

De maatregelen worden genomen nadat er onrust onder personeel was ontstaan. De Vereniging Nederlands Cabinepersoneel zou het liefst Europese regelgeving zien, maar riep KLM gisteren al op tot 'goed werkgeverschap' en zelf maatregelen te nemen. Die maatregelen werden al overwogen, bevestigde KLM gisteren tegenover NH Nieuws. 

Maskers naar China al verplicht

"Op vluchten naar China bestond op last van de Chinese overheid al de verplichting voor bemanning en passagiers maskers te dragen", vertelt een woordvoerder. "En dat trekken we nu gelijk." Voor het personeel liggen er ook goggles, een soort veiligheidsbrillen, klaar. 

Officiële cijfers ontbreken, maar volgens schattingen van een week geleden raken er iedere dag twee miljoen Chinezen besmet met corona en overlijden er dagelijks negenduizend aan de ziekte. Voor KLM-cabinepersoneel en reizigers op vluchten uit China gold daarom al het advies om aan boord een mondkapje te dragen. 

"Dus niet eten uitdelen, en daarna nog iets te drinken, maar alles tegelijk"

KLM-woordvoerder Gerrie Brand

Gevraagd om een toelichting benadrukt woordvoerder Brand dat het personeel en reizigers op vluchten vanuit China niet verplicht wordt een mondkapje te dragen. Om het risico op besmetting verder te verkleinen wordt de wc bij de cockpit voor de bemanning gereserveerd. 

Contactmomenten

Ook het aantal contactmomenten tussen bemanning en passagiers op vluchten uit onder meer Peking en Sjanghai wordt teruggeschroefd. "Dus niet eten uitdelen, en daarna nog een keer drinken, maar alles tegelijk."  

"We willen natuurlijk dat crew en passagiers zich zo prettig mogelijk voelen op vluchten van en naar China", aldus KLM in een persbericht. 

Toiletwater

De maatschappij schrijft het overleg van vandaag tussen de EU-lidstaten met belangstelling te volgen. Verschillende Europese lidstaten stelden uiteenlopende maatregelen voor, waardoor de noodzaak voor Europese regels duidelijk werd.

Sommige landen pleiten ervoor het toiletwater uit vliegtuigen te laten analyseren. Mogelijk wordt reizigers uit China verplicht voor vertrek een negatieve coronatest te laten zien. 

Het opheffen van de reisbeperkingen voor Chinezen was voor China aanleiding om het aantal wekelijkse vluchten naar China op te schroeven van drie naar zes.

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]