Ga naar Content

Mogelijk extra corona-maatregelen op KLM-vluchten uit China

KLM neemt mogelijk extra maatregelen om personeel en passagiers aan boord van vluchten uit China te beschermen tegen corona. Daarmee zou de maatschappij tegemoetkomen aan de wens van de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC).

Mondmasker aan boord van KLM-vlucht - Foto: KLM

Een woordvoerder van KLM bevestigt dat de maatschappij momenteel afweegt welke maatregelen zinvol zijn. Mondkapjes voor reizigers liggen voor de hand, net als FFP2-maskers voor bemanningsleden. Op last van de Chinese overheid gelden die maatregelen al voor passagiers en crew op vluchten naar China. 

Verder denkt KLM aan het beperken van het contact tussen crew en passagiers, bijvoorbeeld door consumpties als maaltijden en drankjes sneller of minder vaak uit te delen, schrijft Luchtvaartnieuws.nl. "Maar wij kunnen reizigers bijvoorbeeld niet verplichten een pcr-test te doen." 

Officiële cijfers geeft de Chinese overheid sinds kort niet meer vrij, maar een Brits gezondheidsdatabureau schatte een week geleden dat dagelijks twee miljoen Chinezen besmet raken met corona.

Die explosieve toename volgt op het schrappen van de (reis)beperkingen voor Chinezen. Omdat China lange tijd een zeer streng covid-beleid voerde en de vaccins niet zo effectief zijn als westerse varianten, hebben Chinezen nauwelijks immuniteit opgebouwd. 

'Goed werkgeverschap'

De onofficiële besmettingscijfers baren cabinepersoneel op vluchten van en naar China zorgen, schrijft de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC). Vakbonden FNV en De Unie krijgen de afgelopen weken geregeld signalen van KLM'ers die zich zorgen maken om hun gezondheid als zij op vluchten van en naar China worden ingeroosterd.  

VNC vindt het opmerkelijk dat Brussel nog geen Europees beleid heeft gemaakt, maar vindt ook dat KLM zich een 'goed werkgever' moet tonen door haar verantwoordelijkheid te nemen. De KLM-woordvoerder bevestigt dat sommige werknemers zich zorgen maken, maar dat er 'in overleg met manager naar een oplossing kan worden gezocht'. "Maar dat geldt voor alle bestemmingen." 

Zelftest

In tegenstelling tot sommige andere Europese landen verplicht Nederland reizigers vanuit China nog niet om een negatieve test te kunnen overleggen. Wel deelt de GGD vanaf woensdag voor twee à vier weken corona-zelftests uit aan reizigers op vluchten vanuit China. Reizigers die positief testen, krijgen het dringende advies om in isolatie te gaan.  

Lees ook

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]