Ga naar Content

Oude én nieuwe tradities bij historisch warme nieuwjaarsduik: "Koud, maar wel lekker!"

De Sloterplas in Nieuw-West is op nieuwjaarsdag het decor van een drukbezochte nieuwjaarsduik. Honderden mensen doken voor het eerst in drie jaar weer het water in. Het feest, gerund door vrijwilligers, staat bol van de tradities.

Nieuwjaarsduik - NH Nieuws

De erwtensoep (ook halal), glühwein en warme chocolademelk staan klaar voor alle mensen die op nieuwjaarsdag de Sloterplas in gaan. Marco de Maijer, deel van de organisatie, heeft reikhalzend naar deze dag uitgekeken: "Leuk om weer te mogen, ik verwacht vandaag toch zeker wel vierhonderd man."

En die verwachting kwam uit. Rond half 1 begint het strand vol te lopen. Voor enkelen de eerste keer, zo zegt een vrouw: "Ik moest er ook een keer aan geloven, al vind ik het nu wel koud." Dat valt dit jaar wel mee, want op de eerste dag van 2023 was het toch een comfortabele twaalf graden. 

Foto:

Na de duik trekken veel mensen weer snel wat warms aan, al blijft een enkeling nog even in badkleding staan. "Je krijgt het eerst heel koud, maar daarna krijg je een warme gloed," zegt een vrouw.

En behalve de traditionele Sloterplas Serenade van ijscoman Roberto, de meezingers van Debbie en het gezamenlijke blauwbekken is er nóg een traditie: de AT5-stagiair gaat ook te water. Al werd zij dit jaar - voor het eerst - vergezeld door een verslaggever.  

Foto:

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]