Ga naar Content
Haarlem

Stadswandelingen voor Oekraïense vluchtelingen verrijken Antoinettes leven

31 december 2022, 11.39 uur · Aangepast 31 december 2022, 13.33 uur
Door: Maurice Blaauw · Foto: NH Nieuws

Stadsgids Antoinette Haan geeft al sinds april elke week een speciale groep rondleidingen door Haarlem en de wijde omgeving. De Oekraïense vluchtelingen zijn ondertussen een beetje familie van haar geworden. En zo zorgt Antoinette op haar manier dat ze zich thuis voelen in de stad, terwijl ze hun eigen moederland zo missen. 

Antoinette Haan verzorgt samen met Rob Ottolander de wekelijkse rondleidingen, in weer en wind. Voor Antoinette was een appje naar een Oekraïense oud-studiegenoot de aanleiding om 'iets' te gaan doen in haar eigen stad voor de vluchtelingen van de oorlog. Ze dacht dat haar vriendin nog in Baarn zat, maar die bleek op dat moment juist te schuilen in de metro van Kiev voor de Russische raketten. "Toen kwam het allemaal even heel dichtbij." 

Haar oud-studiegenoot is inmiddels weer veilig in Nederland, en Antoinette is een hele vriendenkring rijker. Er zitten 125 Oekraïners in een speciale appgroep. 

Antoinette laat Oekraïeners thuis voelen - NH Nieuws / Maurice Blaauw

Vuurwerk

De Oekraïense Nina kijkt een klein beetje tegen oud en nieuw op. “Wanneer het vuurwerk gaat knallen, zal onze ziel dat ook gaan voelen, het is een beetje eng”, merkt ze op. Gisteren was ze naar het wintercircus waar een hard geluid te horen was. “Voor iedereen was dat leuk, maar voor ons leek het een luchtalarm”, zegt ze zichtbaar aangedaan.  

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]