Start van hoofdcontent

SCHIPHOL

nl

Zelftests op Schiphol voor reizigers uit China

30 december 2022, 19.00 uur · Door Doron Sajet

Reizigers uit China die op Schiphol aankomen krijgen vanaf 5 januari een gratis coronazelftest aangeboden. Dat heeft minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid vandaag aan de Tweede Kamer laten weten. Bij een positieve testuitslag wordt geadviseerd om in isolatie te gaan. Chinezen mogen na jarenlange lockdowns en strenge coronaregels het land weer verlaten. KLM grijpt de versoepeling aan om het aantal vluchten tussen Schiphol en China te verdubbelen.

Archieffoto van medewerkers van de GGD die coronazelftests aanbieden op Schiphol - Foto: NH Nieuws / Doron Sajet

Kuipers gaat met de vrijwillige zelftests en isolatieadvies niet zo ver als zijn ambtsgenoten in Spanje en Italië. Die landen eisen van reizigers uit China bij aankomst een negatieve testuitslag. Spanje neemt ook genoegen met een geldig vaccinatiebewijs.

Volgens Kuipers is er in Nederland nog geen wettelijke basis om reizigers uit China te dwingen voor vertrek zich te laten testen of te verplichten in quarantaine te gaan. Bij verslechtering van de situatie in China wil hij het liefst wel naar die maatregelen toe, maar benadrukt dat de Eerste Kamer zich daarvoor eerst over een wetsvoorstel moet buigen. Om die reden vraagt de minister het parlement om haast te maken.

Onderzoek naar riool

Kuipers laat het RIVM meer onderzoek doen naar sporen van het coronavirus in het rioolwater op Schiphol. China heeft momenteel een geel reisadvies. Sinds de versoepelingen in het land neemt de verspreiding van het virus toe en is de druk op de gezondheidszorg hoog.

KLM

KLM heeft na de Chinese versoepelingen aangekondigd het aantal vluchten tussen Schiphol en China te zullen opvoeren van drie naar zes keer per week. Voor de coronacrisis vloog KLM 25 keer per week naar meerdere bestemmingen in China.

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]