Ga naar Content

'Volhouder' Gerard zegt de frikandellen vaarwel: "Maar niet vanwege de energieprijzen"

Al ruim 25 jaar is Gerard Tesselaar de trotse eigenaar van Bistro Smul en snackbar Smultaria in Schagen, maar daar kan binnen korte tijd een eind aan komen. De horecaondernemer, die afgelopen jaar duidelijk van zich liet horen door de stijgende energieprijzen, zet de boel te koop. 

Gerard Tesselaar zet zijn zaak te koop - Foto: NH Nieuws / Kelly Blok

Zelfs met werkweken van vaak 60 uur en nauwelijks vakantie geniet Gerard Tesselaar nog elke dag van het werk in zijn bistro en snackbar, maar daar gaat een einde aan komen. De ondernemer heeft zijn zaak te koop gezet. "Ik ben toe aan iets anders", vertelt Gerard Tesselaar. 

Dat idee speelt al een tijdje, drie jaar om precies te zijn. Door de coronapandemie en daarop volgend een energiecrisis besloot hij de verkoop nog even uit te stellen. "Maar nu is wel het moment om het in de verkoop te zetten", vertelt Tesselaar. Hij doelt daarbij op de grote renovatie van het winkelcentrum Makado, die volgend jaar klaar moet zijn. 

Maar totdat er een nieuwe eigenaar is gevonden, blijft Tesselaar nog elke dag met veel plezier achter de frituur of in de bediening staan. Zijn bistro zit nog elke dag gezellig vol en de snackbar loopt ook nog goed door. Ondanks de prijsverhoging die Gerard noodgedwongen in moest voeren vanwege de hoge energiekosten. Dat kost hem sinds een aantal maanden namelijk zo'n 5.000 euro per maand meer. 

Actievoeren

Maar bij de pakken neerzitten is niks voor Gerard. Op Prinsjesdag ging hij met NH Nieuws als 'volhouder' mee naar Den Haag, en praatte onder andere met Pieter Omtzigt over de lastige tijd die hij als ondernemer doorgaat. "Dat was hartstikke leuk. Mijn droom was altijd bij Jinek aan tafel, maar dat is niet gelukt", grapt Gerard. 

Gerard Tesselaar in gesprek met Pieter Omtzigt op Prinsjesdag - Foto: NH Nieuws

'Sommigen klanten waren zelfs boos op me toen ik vertelde dat ik ermee ga stoppen'

Gerard Tesselaar

Gelukkig voor Gerard zorgde de prijsstijging die hij moest doorvoeren niet voor minder bezoekers. Klanten begrepen zijn keuze, want hij kon niet anders. "Het zorgde voor weer een uitdagend jaar, maar ik heb goede beslissingen genomen met de prijsverhogingen", concludeert de horecaondernemer als hij terugkijkt op 2022. 

In 2023 blijft Gerard doorwerken in zijn bistro en snackbar, tot een geschikte opvolger zich meldt. Afscheid nemen van zijn bedrijf, wat hij in 25 heeft opgebouwd tot succesvolle bistro en snackbar, zal voor de altijd vrolijke Tesselaar wel zwaar worden. Maar ook voor zijn vaste gasten, die soms wel meerdere keren per week langskomen. "Sommigen waren boos op me toen ik het vertelde", vertelt Gerard. 

Op adem komen

Maar Gerard moet nu, na al die jaren hard werken, even aan zichzelf denken. "Even niets meer moeten", zoals hij het zelf verwoordt. "Wat meer vrije tijd en meer dingen van de wereld zien", vertelt Gerard. En daarnaast zijn er in huis ook genoeg klusjes waar Gerard zijn vrouw blij mee wil maken. "Ik ga beginnen met de tuin en daar komt een veranda voor mijn vrouw."

Een paar mooie reizen en wat klusjes in huis zijn de plannen van Gerard als hij een geschikte opvolger heeft gevonden. Maar vervroegd met pensioen gaan zit er niet in. Daarna zal hij weer op zoek gaan naar een nieuwe baan. "Ik heb er zelfs al een paar aangeboden gekregen", vertelt hij. "Maar eerst even op adem komen, al zullen ze me na een paar maanden thuis wel weer wegsturen hoor", besluit Gerard met een lach. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]