Ga naar Content

Texelse zeezwemmer Ruud van Holland: "Ik neem iedere dag een Nieuwjaarsduik"

Hij slaat geen dag over. Al 21 jaar lang neemt Texelaar Ruud van Holland (58) iedere dag een frisse duik in zee. In de zomer onder heerlijk warme omstandigheden en in de winterperiode wanneer de temperatuur soms ver onder het vriespunt is. "Sommige voorbijgangers kijken je vreemd aan als je 's morgens vroeg een duik neemt", zegt hij. "Maar neem van mij aan: het is verslavend. Als je uit het water komt, heb je een soort van 'overwinningsroes'."

Ruud van Holland in het ijswater in de Waddenzee - Ruud van Holland

Hij kan de dag niet beter beginnen. 's Morgens om kwart voor acht staat Ruud op het parkeerterrein van strandslag paal 15 klaar om een zeeduik te nemen. Dat doet hij meestal met een groepje enthousiastelingen die graag met hem mee gaan. "Enige tijd geleden heb ik een oproep geplaatst of mensen er iets voor voelden om mee te doen. Ik had toen ruim 20 reacties. We hebben nu een vast groepje van ongeveer 15 Texelaars die regelmatig de zee in duikt."

De groep enthousiastelingen die regelmatig de zee in gaat. Tweede staand van links Ruud van Holland - Foto: NH Nieuws

Hij houdt van het strand en de zee. "We hadden voorheen een strandhuisje en toen zwom ik iedere dag in zee." Echter, toen de strandhuisjes in de winterperiode van het strand af moesten, bleef Ruud iedere dag zwemmen. "Ik moet wel een keertje stoppen in de maand november, dacht ik destijds. Maar je lichaam raakt gewend aan de kou. En op een gegeven moment is het ook gewoon de 'kick' om iedere dag in zee te zwemmen."

Ik ben 22 jaar geleden gestopt met roken. Nu heb ik een andere verslaving

Ruud van Holland

Hij rookte een pakje per dag. "Maar 22 jaar geleden ben ik gestopt met roken. Nu heb ik een andere verslaving. Het is eigenlijk een gezondere verslaving." Dit zit hem in het feit dat het lichaam hormonen aanmaakt, zegt hij zelf. "Endorfine, dat is een soort pijnstiller. En dopamine, dat zorgt ervoor dat je in een stemming komt waarbij je denkt dat je de hele wereld aan kunt."

Na de zeeduik even douchen thuis. Met koud water uiteraard. En daarna aan het werk in de Texelse bierbrouwerij. Daar legt hij aan klanten alles uit over het brouwproces van het Texelse bier.

In de woeste Noordzee wordt een frisse duik genomen van ruim 10 minuten. - Foto: NH Nieuws

Hij komt door zijn bijzondere hobby met allerlei mensen in contract. Bijvoorbeeld met de Randall Green uit het Amerikaanse Arizona die boeken schrijft over wat mensen doen in het leven en over extreme sporten. "Hij zei dat hij mij een keer wilde bezoeken op Texel. Dan denk je natuurlijk: dat zal wel. Maar op een gegeven moment appte hij dat hij in Amsterdam was. Daar heb ik hem opgepikt en enkele weken terug toen het zo enorm koud was, zijn we de zee ingedoken. Hij voor de eerste keer. Maar ook hij had een soort euforische stemming toen hij het water uit kwam."

"Bij geen controle ga je hyperventileren. Dan raak je in paniek, dat moet je voor zijn."

Ruud van Holland

Deze week waren er ook gasten, waaronder de Belg Jelle Rogiers, zijn vrouw en hond. Hij staat in korte zwembroek en t-shirt te wachten met de groep op de parkeerplaats. Jelle neemt regelmatig een ijsbad. Zijn vrouw heeft het een keer geprobeerd, maar gaat niet meer de ijskou in. "Iedere gek heeft zijn gebrek", zegt zij lachend als zij haar man met hond de zee in ziet gaan. "Maar dit is niets voor mij, veel te koud", zegt ze diepgedoken in haar winterjas.

Na de winterduik beoefent Jelle de 'horse stance'. Een soort techniek om de spieren op te warmen. Tweeling Freya en Sarah Eshuijs doen in hun bikini onder het paviljoen een paar minuten mee om ook weer op te warmen. Jelle leerde de techniek van Wim Hof, de 'iceman' die diverse kouderecords op zijn naam heeft staan. Hof ontwikkelde een methode waardoor mensen beter bestand tegen koude zouden kunnen zijn.

Tweeling Freya en Sarah beoefenen samen met Jelle de 'Horse stance'. - Foto: NH Nieuws

Bij het zwemmen in zee is het belangrijk dat je controle hebt over de ademhaling, zegt Ruud. "Als je naar zee loopt kun je twee dingen doen. Het water in gaan of vluchten en je handdoek opzoeken. Belangrijk is dat je controle houdt. Eerst krachtig inademen via buik, borst en neus. En daarna diep uitademen."

Bij geen controle kan men gaan hyperventileren. "Dan raak je in paniek, dat moet je voor zijn. Want anders kun je verdrinken." Hij vindt het ook belangrijk om met een maatje te duiken, zodat er controle is. "Eenmaal in het water kom je in een soort flow. Dat is het goed vol te houden."

Na een zwemduik van ruim tien minuten komen de deelnemers het water uit. - Foto: NH Nieuws

Belangrijk is ook dat je op dezelfde plek het water uit gaat als dat je er in bent gegaan. "Voor je het weet drijf je af. En dan is het een lange terugweg naar je handdoek. Vooral die terugweg in een koud windje is niet prettig. En dan heb je ook nog ijskoude voeten zonder gevoel."

Ziek is hij niet geweest in de periode dat hij in zee duikt. "Behalve vorig jaar met Corona. Maar toen was de halve ploeg van de bierbrouwerij ziek. Dit duurde bij mij anderhalve dag, toen lag ik weer in het water." De werking van het immuunsysteem werkt beter, zegt Ruud. "Je bent beter bestand tegen virussen. Je bloedsomloop is beter en je kunt uitstekend slapen." 

"Toen spoelden er ineens vijf walvissen aan op het strand."

Ruud van Holland

Inmiddels is hij ook een 'hit' op Instagram onder de naam Island_iceman. Ruim 66.000 volgers. "Ik ben gemiddeld een dag per week bezig om vragen te beantwoorden." Hij vindt het gewoon leuk om met mensen in zee te duiken. "Niets commercieels, wie mee wilt, gaat gewoon mee." 

Nog bijzondere dingen meegemaakt? "Ja met ijs duiken in de Waddenzee. Een wak maken en dan je er voorzichtig in laten zakken. Toen ik net in het wak lag, kwamen er mensen aangerend. Ze dachten dat er iemand aan het verdrinken was.... " En die keer dat hij niet als enige in het water lag. "Toen spoelden er ineens vijf walvissen aan op het strand. Dat zijn ook van die dagen die je niet snel meer zult vergeten."

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]