Ga naar Content

Vooruitkijken: zó wordt 2023 volgens trendwatcher Jeanneke Scholtens

2023 is officieel begonnen! Tijd voor een blik vooruit, wat NH Nieuws samen doet met trendwatcher Jeanneke Scholtens. Welke thema's zijn volgens haar het belangrijkst volgend jaar? "Het jaar 2023 wordt er een van hoop."

Jeanneke Scholtens - Foto: Maria Bodil

Betaalbaarheid

Geldzorgen domineren de provincie, zo bleek uit een recent onderzoek van Kiescompas in opdracht van NH Nieuws. Ruim veertig procent geeft aan zich zorgen te maken over de financiën, zowel van zichzelf als van een ander. Met name een jonge doelgroep tussen de 18 en 34 jaar en inwoners met een lagere opleiding vinden de betaalbaarheid van het leven momenteel één van de allerbelangrijkste thema's. 

Jeanneke geeft aan dat als reactie op deze zorgen, kleine lokale initiatieven geboren worden. Noord-Holland is volgens haar een goed voorbeeld waar burgers zelf de handen uit de mouwen gaan steken. "Je ziet het vaak van onderaf opkomen, opgezet door inwoners die het anders willen."

Ze noemt als voorbeeld het initiatief in Wognum waar Krista een 'pakjeskast' in haar voortuin bouwde. De achterliggende gedachte was dat ieder kind (arm of rijk) een cadeautje op 5 december kreeg. "Je ziet het overal in Noord-Holland. Op veel plekken ontstaan bijvoorbeeld ook menstruatie-kasten tegen menstruatie-armoede." Dit soort initiatieven bieden hoop voor 2023: "

Lees ook

De natuur centraal 

Het woord 'klimaatklever' is dit jaar niet voor niks verkozen tot het Woord van het jaar. Voor vele stond 2022 dan ook in het teken van milieuprotesten en bewustwording. Jeanneke: "De duurzaamheidsuitdagingen van vandaag laten zien dat er iets moet veranderen. Het laat ons inzien dat we goede voorouders moeten zijn voor de volgende generaties."

De duurzaamheidsgedachte zal aankomend jaar nog blijven doorzetten, zowel bij de gewone burger, als bij bedrijven en de overheid, verwacht Jeanneke. "Waar vroeger de mens meer centraal staat, zie je steeds meer symbiose tussen mens en natuur." Er is volgens haar een bewustwording gaande dat we anders moeten kijken naar dieren om ons heen. Als voorbeeld geeft ze de transitie die momenteel gaande is in de eiwittenindustrie. "Eiwitten zijn belangrijke bouwstenen om mens en dier gezond te houden. Op dit moment consumeren we een aanzienlijk deel van deze eiwitten via dierlijke producten. Om de groeiende wereldbevolking in de toekomst van voldoende eiwitten te kunnen voorzien en om te voldoen aan de duurzaamheidsuitdagingen worden er nieuwe oplossingen bedacht."

Zo werkt een bedrijf in Finland aan een techniek waarbij C02 wordt omgezet in eiwit met elektriciteit en lucht. Het proteïnepoeder daarvan kan uiteindelijk worden gebruikt in vlees- en zuivelvervangers. "Of bijvoorbeeld het bedrijf Those Vegan Cowboys. Zij zitten momenteel in een transitie om van gras melk te maken." Naast deze internationale initiatieven ontstaan er volgens Jeanneke ook steeds meer lokale initiatieven voor een betere toekomst.

Het initiatief van Thijs uit 't Veld bijvoorbeeld, is volgens haar een goed voorbeeld hoe lokale initiatieven ontstaan en zich inzetten voor een betere en houdbare toekomst. 

"Als iedere gemeente een klein steentje bijdraagt, dan kunnen we dit probleem gemakkelijker oplossen."

JEANNEKE SCHOLTENS

Woningnood 

De krappe en dure arbeidsmarkt baart ook veel (jonge) mensen uit Noord-Holland zorgen. Zo bleek ook vorige week nog, waar een Amsterdamse protestgeneratie zich afvroeg of er nog wel plek is voor iedereen in hun geliefde stad. Dit probleem lost zich volgens haar niet zomaar op in 2023. Maar juist omdat er nog niet zoveel licht aan het einde van de tunnel is, poppen er overal creatieve initiatieven op.

Ze verwijst daarbij naar het recent verschenen rapport van Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) aan. Onder de leus 'straatje bijbouwen in elk dorp' kan volgens hun de woningnood worden opgelost. Het idee is simpel: als iedere gemeente één of twee straatjes bijbouwt, dan zullen we genoeg woningen zijn om te woningcrisis op te lossen. "Anders gezegd als iedere gemeente een klein steentje bijdraagt dan kunnen we dit probleem gemakkelijker oplossen. Het is symbolisch voor hoe we de uitdagingen voor aankomend jaar moeten aanvliegen: met z'n allen."

Nostalgie met moderne twist 

Het jaar 2022 was volgens Jeanneke een jaar vol 'heftige krachten'. Ze somt er wat van op: een klimaatcrisis, een stikstofcrisis (en daaruit volgend een boerenopstand), een oorlog in Oekraïne en schandalen als de toeslagenaffaire. "Er is alles bij elkaar behoorlijk wat aan de hand geweest met het gevolg dat er een basis van vertrouwen en veiligheid is weg gevallen."

Het zal volgens Jeanneke in 2023 betekenen dat we meer hunkeren naar nostalgie met een twist naar de toekomst toe. "Mensen zijn op zoek naar verbinding. Dat gebeurt tegenwoordig niet meer in een kerk, maar wel in bijvoorbeeld een sportschool." Het nieuwe jaar geeft weer ruimte voor nieuwe rituelen en tradities. In plaats van in de kerk, zoeken mensen elkaar op in de sportschool, of tijdens het wandelen.

Het narratief zal in 2023 nog meer gaan veranderen en zich aanpassen aan de huidige tijdgeest. Als voorbeeld geeft ze het historische excuus van het kabinet voor het slavernijverleden. "We koesteren het verleden, maar herijken onze geschiedenis. In 2023 gaan we verder met het herijken ons verleden zodat het beter gaat passen bij de toekomst." 

Jeanneke Scholtens is toekomstonderzoeker en oprichter van trendwatch-platform Buro Zorro. Onder het credo 'De beste manier om een toekomst te creëren is door hem zelf te kunnen zien en te maken' geeft ze trainingen aan particulieren en bedrijven. Eerder schreef ze de boeken Holy Fuck en Roes

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.