Ga naar Content

Een schoolplein vol tranen: terugblik op de tragische dood van Dani (14)

Op woensdag 26 oktober gaat het helemaal mis bij middelbare school Oscar Romero in Hoorn. De 14-jarige Dani uit Westwoud wordt vlak bij het schoolplein neergestoken door een leerling van een andere school. Enkele dagen later overlijdt hij aan zijn verwondingen. Met rector Wessel van de Hoef blikken we terug op deze inktzwarte periode. 

2022: een jaar vol verhalen

Aan de hand van opmerkelijke verhalen blikken we met de West-Friese redactie terug op het jaar 2022. Wat viel er op en hoe is het nu met de hoofdrolspelers? Vandaag blikken we terug op de tragische dood van Dani uit Westwoud. 

Verontwaardiging, woede, verdriet. Emoties die om voorrang vechten. Niet alleen bij betrokkenen of in Hoorn, maar in heel West-Friesland. Een steekpartij met fatale gevolgen, om een op het oog onbeduidende ruzie. Hoe kon dit gebeuren? 

Een kleine twee maanden later loopt Van de Hoef naar de stoep voor de school. Het is de plek waar na de dood van Dani een enorme bloemenzee ontstond. Er ontstaat een collectief rouwmonument, net buiten het schoolplein. Voor leerlingen en docenten, maar ook voor anderen. "Van mensen die hier helemaal geen kinderen op hebben, maar zeggen: 'ik vind het vreselijk dat dit in mijn stad of streek is gebeurd'. Die betrokkenheid was heel groot", weet Van de Hoef nog.

"Dat is hartverwarmend, ook voor de familie van Dani. Aan de andere kant is het ook heel dubbel, want ze krijgen hun zoon of broer er niet mee terug."

26 oktober

Terug naar dé dag. "Woensdag 26 oktober", lepelt Van de Hoef direct op. "Die dag staat in mijn geheugen gegrift." De rector is in gesprek met een collega als hij wordt geattendeerd op 'een incident'. "Dan denk je aan een opstootje tussen leerlingen, er gebeurt wel eens iets." 

Al snel is het duidelijk dat het veel ernstiger is. "In de hal was paniek. Collega's en leerlingen waren aan het helpen, hulpverleners kwamen net aan. Toen wist ik nog niet om wie het ging en wat er gebeurd was. Maar je doet er op dat moment alles aan om te helpen."

De bloemenzee voor de Oscar Romero - Foto: NH Nieuws / Michiel Baas

Dani wordt overgebracht naar een Amsterdams ziekenhuis, waar doktoren vechten voor zijn leven. Ondertussen zorgt Van de Hoef voor zijn ruim 1.300 leerlingen en personeel. Er is een emotionele bijeenkomst. "Sommige mensen zijn heel betrokken en anderen waren die dag niet eens op school. Dat is ingewikkeld. En nog moeilijker was het om weer aan de slag te gaan, wat volgens de professionals goed is om te doen. Je leeft in een boze droom." 

"Waar zijn we in verzeild geraakt?"

Wessel van de Hoef - rector Oscar Romero

Op zondagmiddag volgt het telefoontje dat van die boze droom een nachtmerrie maakt: Dani heeft de strijd niet kunnen winnen en is overleden. Niet ouder dan 14 jaar is hij geworden. Een dag later verzamelen eerst de docenten bij school. Er heerst verslagenheid, ongeloof, verdriet. Er zijn omhelzingen, tranen en schouders voor troost. "Een mix aan emoties. En ook in een sfeer van: waar zijn we in verzeild geraakt?" Ook leerlingen, die even later naar school komen, zoeken elkaar op. Het schoolplein vult zich met tranen. 

In de dagen die volgen is de ontzetting groot. Eigenlijk in heel West-Friesland. In zijn woonplaats Westwoud wordt een condoleanceregister geopend en een kleine twee weken later is er een stille tocht door Hoorn. Enkele honderden mensen lopen mee tijdens een surrealistische wandeling, die eindigt bij Oscar Romero. 

Het lieveheersbeestje, op de stoep voor Oscar Romero - Foto: NH Nieuws / Michiel Baas

En nu, een kleine twee maanden later, hoe staat Oscar Romero ervoor? "De school herstelt zich goed", ziet de rector. "Veel mensen vinden het fijn dat de school weer een school kan zijn. Maar we blijven alert, op zowel leerlingen als collega's."

Trek een les uit dit afschuwelijke incident, geeft hij zijn achterban mee. "Ik heb gezegd dat dit een een enorme kras op onze ziel is en dat het litteken lelijk is, maar dat we hier wel iets uit moeten halen. Anders is het echt zinloos. Wat dat is? De obligate les: jongens, denk eerst even na. Los dingen op met woorden, niet met daden."  

Op de plek waar de bloemen lagen, ligt nu een tegel met een lieveheersbeestje, het symbool tegen zinloos geweld. "Een soort gedenksteen is het geworden. Laat het de laatste keer zijn dat we zo'n tegel moeten leggen", wenst Van de Hoef.

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]