Ga naar Content

Wat bezielde de moordenaar van paard Luc: "Dierenbeulen zoeken naar macht en absolute controle"

De dood en zware verminking van het Larense paard Luc zorgde gisteren voor veel afgrijzen. Het paard van Eemnessers Arnold en Virginia Ligtvoet werd dood en onder de wonden gevonden, de dader heeft onder meer zijn geslachtsdeel proberen af te snijden. Wie doet nou zoiets en vooral waarom? Forensisch psycholoog Ernst Ameling kijkt voor NH Nieuws in het hoofd van de dader en legt uit.

Paard Luc - Foto: Eigen foto

Paard Luc werd maandagochtend gevonden door de eigenaar van het weilandje waar hij al jaren op staat. De schok bij eigenaars Arnold en Virginia is enorm, op social media klinken woedende reacties. Van de dader ontbreekt nog altijd elk spoor. Ook waarom hij het paard zo zwaar heeft toegetakeld is nog altijd onduidelijk. 

Laten we beginnen bij het begin. Hoe komt het gedrag van een dierenbeul tot stand?
"In eerste instantie speelt aanleg een rol. Naast aanleg, is ook ontwikkeling belangrijk. Bij dierenbeulen is macht vaak het centrale thema. Ze willen absolute controle hebben. In dit geval controle over het paard."

Waar komt deze drang naar macht dan vandaan?
"Dat gebeurt als ze zich als kind machteloos hebben gevoeld tegenover hun verzorgers. Ze zijn verwaarloosd en gekleineerd. Sadisme speelt dan vaak een bijkomende rol. Plezier beleven aan de pijn of dood van een ander, in dit geval een paard. Ook gaan agressie en seks vaak samen. Dat geeft een ontlading."

Lees ook

Dat ook zijn geslachtsdeel is afgesneden, wat zegt dat?
"Dit gebeurt heel vaak. Agressie en seks zijn geen afzonderlijke driften geworden, maar gefuseerd gebleven."

We praten over een 'hij', maar dat weten we officieel nog niet. Is die kans zo groot?
"Ja. We kunnen er bijna wel vanuit gaan dat dit een hij is. 85% van de delictsplegers is man. Dat geldt mogelijk nog sterker voor dierenmishandelaars. Dat komt waarschijnlijk omdat vrouwen vanuit de evolutie van de menselijke soort naar binnen zijn gericht en mannen naar buiten. Mannen jagen en vrouwen zorgen voor het nageslacht. Dat is ook hormonaal zo geregeld."

"Ja, hij heeft ervaren dat het gelukt is en hij heeft de ontlading ervaren en dat bekrachtigt het gedrag. Hij moet snel gepakt worden, zodat dit niet nog eens gebeurt"

Ernst Ameling

Zegt het diersoort, in dit geval een paard, iets over deze persoon? Is het anders dan het verminken van bijvoorbeeld een kleiner dier zoals een konijn?
"In mijn optiek niet, maar dat zou de dader moeten vertellen. Het kan zijn dat de grootte van zo'n paard een extra kick geeft, omdat dat machtiger en groter is dan een klein dier. Dat zou onderzoek moeten uitsluiten."

 Als de dader niet gepakt wordt, is de kans dan groot dat 'ie nog een keer in de fout gaat?
"Ja. Ja, hij heeft ervaren dat het gelukt is en hij heeft de ontlading ervaren en dat bekrachtigt het gedrag. Hij zal zich misschien inhouden nu, omdat dit nu zoveel publiciteit krijgt. Hij moet snel gepakt worden, zodat dit niet nog eens gebeurt."

Mocht de dader gepakt worden, kan die dan geholpen worden?
"Genezen kan niet. Je kunt er wel een hek omheen zetten, bijvoorbeeld door een maatregel als de tbs. Daarmee bedoel ik dat hem geleerd wordt om tot tien te tellen en zijn behoeftes in bedwang te houden. Ook moet er op middelengebruik worden gelet. Alcohol en cocaïne breken zo'n hek weer af."

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.