Ga naar Content

"Wat zeggie?" Boef B2 van Bassie en Adriaan, acteur Joop Dikmans, overleden

Acteur en clown Joop Dikmans, voor velen bekend als boef B2 van Bassie en Adriaan, is overleden. Vorige week woensdagnacht stierf hij op 92-jarige leeftijd in zijn slaap, laat zijn kleinzoon Rick Hof weten aan NH Nieuws. "Hij heeft een hele mooie leeftijd bereikt, maar het verlies van 'opa boef' doet ons zo net voor de feestdagen erg veel pijn."

Joop Dikmans, beter bekend als B2, overleed op 92-jarige leeftijd - Foto: Foto: Rick Hof

Joop Dikmans werd op 31 januari 1930 geboren in Rotterdam en woonde tot zijn overlijden in Heerhugowaard. Van eind jaren 40 tot eind jaren 80 trad hij regelmatig op in Nederlandse en Belgische circussen.

Als clown Handy Fool was hij een bekende in de entertainmentindustrie. Onder deze naam trad hij ook op met zijn inmiddels 20 jaar geleden overleden vrouw Trudy, onder meer in Circus Krone. Daarnaast was hij als cabaretier in verschillende theatershows te zien.

De Baron en Japie

Toch kennen de meesten hem als B2: een van de boeven uit de kinderserie Bassie en Adriaan. De slechthorende boef zorgde met zijn: "Wat zeggie?", en zijn dikke snor en hoedje voor veel lachende kindergezichten. Samen met de Baron en handlanger Japie zat hij Bassie en Adriaan drie series lang op de hielen. Hij vertolkte de rol van B2 in Het geheim van de schat (1987), De verdwenen kroon (1988) en De verzonken stad (1989). 

Tekst gaat verder.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Zijn drie kleinkinderen noemden hem liefkozend 'opa boef'. "We keken allemaal naar Bassie en Adriaan, dus zagen hem op jonge leeftijd al op televisie", vertelt kleinzoon Rick. "Uit verhalen van mijn moeder weet ik dat ik mijn opa ondanks zijn boevenkostuum altijd herkende. Ik was een jaar of vier, maar hij fopte me nooit."

En hij was niet alleen een clown op het podium. "Opa boef was de moppentapper. Als echte variété man vertelde hij altijd wel een leuke grap of mop. Of deed hij een van zijn goocheltrucs. Het was een geweldig leuke opa. Een lieve clown die het altijd gezellig maakte."

Grollen en oliebollen

In de tijd dat zijn vrouw Trudy nog leefde, bakte hij met oud jaar steevast oliebollen voor de hele buurt. "Daar kwam ook echt de hele buurt op af", beschrijft Rick. "Mijn opa en oma waren erg geliefd. Het was gewoon altijd grappen en grollen met die twee."

In onderstaand portret (2011) kijkt Joop Dikmans terug op zijn leven en hoe het verlies van zijn vrouw dat voorgoed veranderde. "We hebben ontzettend close geleefd. Sinds ze is overleden, interesseert me eigenlijk niks meer. Ook mijn clownspullen en instrumenten niet. Maar ik wil het ook niet wegdoen."

Tekst gaat verder.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Na het overlijden van zijn geliefde Trudy is Joop nooit meer dezelfde geworden, vervolgt zijn kleinzoon. "Toen oma doodging, is er ook een stuk van hem doodgegaan. Voor het circus zijn ze samen de hele wereld over gereisd en leefden vaak 24/7 op tien vierkante meter met elkaar. Dat was ook te merken aan de diepe band tussen hen. Zoals zij waren samen, zo wil ik zelf ook zijn met mijn vrouw. Het voorbeeld van een mooi huwelijk."

Dementie

Een aantal maanden terug kreeg Dikmans te horen dat hij aan dementie leed. "Zijn hart en longen waren kerngezond, maar zijn hersenen werden wat minder. Hij heeft nog heel lang zelfstandig gewoond, maar kon dat later niet meer op eigen kracht." 

Hij zou vorige week vanuit een revalidatiecentrum worden overgeplaatst naar een verzorgingshuis in Heerhugowaard, maar zijn familie kreeg de nacht ervoor te horen dat hij in zijn slaap was overleden. "Zijn hoge leeftijd doet niets af aan het verdriet dat we allemaal voelen. Dit gemis wordt nooit makkelijk."

Joop Dikmans wordt op vrijdag 23 december in het bijzijn van zijn familie gecremeerd. 

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]