Ga naar Content

Reddingswerkers 1,5 jaar na werk in Limburgse 'rampenfilm' in zonnetje gezet

Waar vrijwilligers van Noord-Hollandse reddingsbrigades anderhalf jaar geleden nog in een overstroomd Limburg aan het werk waren, werden ze vanavond in het zonnetje gezet. Onder andere Tijl, Freya, Christian en Walter kregen op de brandweerkazerne in Weesp een herdenkingsmunt als waardering voor hun werk. 

Noord-Hollandse reddingsbrigades in zonnetje gezet vanwege werk in Limburg - NH Nieuws

"Het voelde alsof je in een oorlogsfilm was, het was echt heel bizar om daar doorheen te rijden", vertelt Tijl Bluijs van de Zandvoortse reddingsbrigade. Hij is een van de vrijwilligers die vorig jaar zomer naar Limburg afreisde om te helpen tijdens de watersnood. 

Ruim 200 slachtoffers

De overstromingen waren het gevolg van extreme regenval en maakte vooral in Duitsland en België veel slachtoffers. In totaal kwamen ruim 200 mensen om het leven. In Nederland vielen, voor zover bekend, geen dodelijke slachtoffers. Wel werden huizen verwoest en moesten ondernemingen maanden dicht. 

De Noord-Hollandse reddingsbrigades waren voornamelijk in België en grote delen van Limburg aan het werk. Leden van die brigades vertellen vanavond wat ze het meest is bijgebleven: "Auto's die tegen de gevels aan lagen, hoog water. Dat vergeet je niet zo snel meer", vertelt de Heemsteedse Christian van der Voort. 

Als lid van de Amsterdamse reddingsbrigade denkt Walter Weg ook nog vaak aan zijn periode in Limburg: "We reden het rampgebied in met babbeltjes, maar iedereen was al snel muisstil."

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

"We weten niet waardoor het komt, maar we weten wel dat het een keer gaat gebeuren"

Tijs Lieshout, commandant brandweer Amsterdam

Als blijk van waardering kregen de vrijwilligers vanavond een herdenkingsmunt uit handen van de Amsterdamse brandweercommandant Tijs Lieshout. Op de vraag in hoeverre wij in Noord-Holland rekening moeten houden met vergelijkbare situaties reageert hij: "Het kan gebeuren door een doorbraak van een dijk, het kan door een storm met springvloed komen. Het kan zijn dat er iets vanuit het IJsselmeer overloopt. We weten niet waardoor het gaat gebeuren, maar we weten wel dat het een keer gaat gebeuren", aldus Lieshout. 

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.