Ga naar Content

Na kaalslag nieuwe bomen geplant langs N246, natuur- en milieuorganisatie tevreden

Rijkswaterstaat plant deze en volgende maand ruim driehonderd bomen bij de N246 langs het Noordzeekanaal van Assendelft naar Beverwijk. In februari werden er 246 bomen gekapt omdat de veiligheid van weggebruikers in het geding was. In samenspraak met natuur- en milieuorganisatie Kontakt Milieubeheer Zaanstreek (KMZ) zijn er vooraf plannen gemaakt voor natuurcompensatie. Daar klinkt een tevreden geluid: "De schade aan de natuur is beperkt gebleven."

Nieuwe bomen geplant bij de N246 langs het Noordzeekanaal - Foto: NH Nieuws

Monique Zonneveld is ijverig in de weer om aarde bij de zojuist geplante boom te schoffelen. Het is even voor de foto, even later staat de drijfveer van Kontakt Milieubeheer Zaanstreek en GROENzaans alweer bij te praten met de medewerkers van Rijkswaterstaat. Eerst was de relatie wat koel: toen de organisatie er pas heel laat achter kwam dat al de bomen in één keer zouden verdwijnen werd er bezwaar gemaakt. 

Wijze les

Ook Nienke Bagchus-Winkel van Rijkswaterstaat noemt het in haar praatje. Ze is de zogeheten directeur netwerkmanagement West-Nederland Noord en spreekt van een wijze les voor volgende keren. "Bij de start stonden we tegenover elkaar. KMZ wilde de bomen fasegewijs kappen, maar dat kon niet vanwege de veiligheid."

Immers: als er kleine plukjes bomen blijven staan zijn die bevattelijk voor harde wind, waardoor er extra gevaar voor omvallen op de weg ontstaat. "Dus het ging allemaal in één keer. Dat was een enorme tegenvaller voor ze. Als we dat eerder hadden verteld was het dezelfde slechte boodschap geweest, maar wel beter uitlegbaar."

NH Nieuws keek in februari mee hoe de bomen werden gekapt.

Tekst loopt door onder de video.

Massale bomenkap bij N246 begonnen - NH Nieuws

De directeur vertelt dat er ook op andere plekken onderhoud gepleegd moet worden. "We hebben beperkt budget, dus we moeten keuzes maken. Die vind ik zelf ook niet altijd leuk. Maar ik moet leren dat eerder te delen met de omgeving."

In dit geval kwam er in samenspraak met KMZ een bomenplan en de toezegging dat er allerlei extra's zouden komen voor de natuur: twee vleermuiskasten, een torenvalkkast en een ooievaarsnest. "We zijn sinds drie weken bezig met de herbeplanting van de bomen", vertelt omgevingsmanager Kanza Boussif. Alle nieuwe bomen (300) en heesters (120) moeten er januari staan. Dat duurt dus even, want: "Er wordt zorgvuldig gewerkt om de huidige bosschages en bomen niet te beschadigen."

Meer ecologisch denken

Zonneveld klinkt tevreden als ze zegt: "Ze zijn half januari klaar met planten, dan kunnen ze mooi aanschieten en dan in het voorjaar kijken of ze aanslaan." Terugblikkend op het project zegt ze: "Dit is een mooi voorbeeld van hoe het goed kan gaan. Je moet meer ecologisch denken, en dat is hier gebeurd."

Foto: NH Nieuws

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]