Ga naar Content

Noodopvang Haarlem-Noord te koud voor vluchtelingen: "Een dag daar en je bent verkleumd"

De 25 vluchtelingen die opgevangen worden in de noodlocatie op het bouwterrein Sonneborn aan de Spaarndamseweg in Haarlem-Noord, worden dit weekend tijdelijk ondergebracht op een andere locatie. De noodunit van doek en kunststofplaten kan niet goed opgewarmd worden, zo bevestigde burgemeester Jos Wienen gisteravond tijdens het politiek vragenuur. 

Aggregaat kan heaters in noodopvang Haarlem-Noord niet aan - Foto: NH Nieuws / Geja Sikma

De heaters bleken bij de koude dagen van een paar weken geleden al niet voldoende. Maar extra heaters ontregelen het energienetwerk. Raadslid Frank Visser van de Christenunie maakt zich zorgen over de vluchtelingen. "Een dag daar doorbrengen en je bent verkleumd", heeft hij gehoord van vrijwilligers. "De mensen die daar werken kunnen na hun werkdagen naar een warm huis maar de vluchtelingen niet."

De vluchtelingen gaan dit weekend logeren op opvangboten die aan de overkant van de weg in het Spaarne liggen. Als de temperaturen volgende week weer stijgen, verhuizen ze terug, laat een woordvoerder van de gemeente weten. 

Zelfs extra aggregaten blijken de energie slurpende heaters niet aan te kunnen, laat burgemeester Wienen weten. Hij laat de vluchtelingen dit weekend in ieder geval logeren in een boot. "Maar als het niet opgelost kan worden voor deze winter is dit niet meer een geschikte opvanglocatie."

Opvangboten in het Spaarne in Haarlem - Foto: NH Nieuws / Geja Sikma

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]