Ga naar Content

Pas op: wegen zijn spekglad, enkele ongelukken en wegglijdende auto's

Het KNMI waarschuwde er gisteravond al voor met code geel, en dat was terecht: op veel wegen in de provincie is het vanochtend spekglad. Ook de strooiwagens, die in veel plaatsen al vroeg op pad waren, konden niet voorkomen dat meerdere automobilisten door de verraderlijke gladheid van de weg zijn geraakt.

Foto: AT5 / Luuk Koenen

Meerdere auto's botsten deze ochtend op elkaar op de A7 bij Middenmeer. Ondanks waarschuwingen over de gladheid, kon niet voorkomen dat er drie ongevallen waren binnen korte tijd. Een deel van het verkeer staat daar stil en moet verder rijden via de vluchtstrook.

Op de A9 van Haarlem in de richting van Amsterdam is deze ochtend de snelheid verlaagd, mogelijk vanwege de gladheid. Automobilisten worden geadviseerd voorzichtig te rijden.

Ook vanavond tijdens de avondspits moeten weggebruikers rekening houden met gladheid door ijzel. Normaal gesproken is het op donderdagavonden überhaupt druk op de weg. Nu worden door de gladheid nog meer en langere files voorspeld. 

Ongelukken

Door de spiegelgladde wegen raakten twee automobilisten vannacht van de weg. Op de A9 bij Beverwijk belandde een bestuurder op de kop in de berm. Direct schoten de brandweer en een traumahelikopter te hulp. De persoon is met spoed naar het ziekenhuis gebracht.

En op de N246 bij Starnmeer belandde een automobilist in de sloot. De bestuurder kwam er gelukkig ongedeerd vanaf. Vanwege het spekgladde wegdek is besloten de auto pas in de loop van de dag uit de sloot te halen. 

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Code geel

Het KNMI geeft code geel af voor gladheid op de weg. Er zou plaatselijk kans zijn op enkele buien met natte sneeuw of regen, en omdat het toch wel aanzienlijk vriest kan de weg snel glad worden. 

Via Rijkswaterstaat kan je in de gaten houden of de wegen bij jou in de buurt al gestrooid zijn. En als je op pad moet kan je maar beter goed voorbereid gaan met deze tips van de Wegenwacht.

Gladheid nog niet voorbij!

Donderdagmiddag verdwijnt de kans op gladheid tijdelijk, maar donderdagavond en in de nacht naar vrijdag is opnieuw kans op gladheid door winterse neerslag. Daardoor is er weer een grote kans op gladheid in het westen en noorden van het land.

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app.

Download on the App StoreOntdek het op Google Play