Ga naar Content

Doodrijder Waardse Ilayda (15) krijgt zijn zin niet, Hof legt hogere celstraf op

Bijna een jaar na het vonnis van de rechtbank is Rutger H. (31) ook in hoger beroep veroordeeld voor het dodelijke ongeluk met de 15-jarige Ilayda uit Heerhugowaard. Zwaarder zelfs: zes maanden cel, twee jaar niet autorijden en zijn Porsche is hij kwijt. "Hij was met andere dingen bezig en dus afgeleid", oordeelt het Hof over de klap die avond in 2019.

Rutger H. en zijn raadsvrouw, de officier en rechter - Foto: Kimberley Buizer

Een monumentje met een hoefijzer en foto's van het meisje met haar zus, familie en vrienden: elke keer als je over de Westtangent rijdt, word je ter hoogte van het eerste Waardse kruispunt vanaf de N242 herinnerd aan de dood van Ilayda.

Op 19 juni zit de (inmiddels) 31-jarige Rutger H. in zijn auto. Met twee vrienden in andere auto's rijdt hij vanaf een bedrijventerrein richting huis. "Was ik maar linksaf geslagen", zei hij in tranen tijdens de rechtszitting in de Alkmaarse rechtbank in december vorig jaar

Hard rijden

Getuigen verklaren dat ze 'hard rijden' die avond. Uit camerabeelden en reconstructies blijkt dat het drietal op de bewuste weg, waar vijftig kilometer per uur is toegestaan, zo'n 112 kilometer per uur gaat.

Bij het kruispunt van de Abe Bonnemaweg en Reuzepandasingel remt H. in zijn Porsche af voor het rode stoplicht voor rechtdoor. Als deze op groen springt, geeft 'ie gas.

Op dat moment steekt de 15-jarige Ilayda over met haar fiets - omdat de data van de stoplichten niet zijn opgeslagen, is nooit duidelijk geworden of ze door rood reed. H.: "Ineens zag ik iets in mijn ooghoek. Het was al te laat."

Lees ook

Er volgt een klap. Het meisje belandt 46 meter verderop de weg en overlijdt. Het Hof acht het, op basis van deskundigen en simulaties, waarschijnlijk dat H. op het moment van het ongeluk 88 kilometer per uur reed. 

Ook zat hij, zo blijkt uit gegevens, honderden meters voor het ongeluk op zijn telefoon. Het Openbaar Ministerie voerde tijdens de rechtszaak in eerste aanleg, maar ook tijdens de beroepszitting drie weken geleden, dat dit een rol speelde bij het aanrijden van Ilayda. Het Hof acht dit niet bewezen. "Het Hof weegt wel mee dat uit het rijgedrag en het telefoongebruik van de verdachte kort voor het ongeluk blijkt dat hij bezig was met andere dingen en dus was afgeleid", luidt de uitspraak.

De advocaat van H. pleitte voor een taakstraf, maar het Hof straft hem nu zwaarder dan de rechtbank: zes maanden cel, twee jaar rijontzegging en zijn Porsche Cayenne krijgt hij niet terug. 

Het NHD meldt dat H. de schadevergoeding van duizenden euro's voor het gezin níét heeft aangevochten in hoger beroep en al heeft betaald. "Dat is wel het minste wat ik kan doen", zei hij daar volgens de krant over. Het bedrag was op dat moment al overgemaakt.

'Auto als wapen'

Het gezin van Ilayda is sinds haar dood gebroken. "Omdat jij het zo nodig vond om het gaspedaal in te drukken, omdat jij met je vriendjes hard moest rijden. Voor de fun? Voor de kick?" Aldus haar moeder tijdens de eerdere zitting.

"Dat onze dochter niet meer leeft, komt door een bewuste keus: niet om iemand dood te rijden, dat is geen keus, wel om veel harder te rijden dan veilig is", zei haar vader destijds. "De keus om te appen tijden het rijden. De bewuste keus om afgeleid te zijn in een auto die als wapen kan worden gebruikt." 

De vader van het Waardse meisje zei te hopen dat Rutger H. zich realiseert wat hij heeft gedaan. "Over twee weken is het Kerst. Die van ons zal nooit meer hetzelfde zijn."

Ook richtte hij zich vorig jaar in de rechtbank tot zijn overleden dochter. "Maar lieve Ilayda: papa, mama en je zus houden van je. Tot in de eeuwigheid." H., formeel nog verdachte, kan nog in cassatie gaan tegen de uitspraak. Daarvoor heeft hij drie maanden. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]