Ga naar Content

Winterweer in aantocht: "Winterjassen, warme truien en handschoenen worden massaal uit de kast gehaald"

Sneeuwliefhebbers opgelet! De aankomende dagen worden koude temperaturen voorspeld. Komend weekend zal het niet warmer worden dan 2 graden en in de nacht zelfs licht vriezen. NH Nieuws trok de provincie in om te kijken hoe verschillende bedrijven zich voorbereiden op de kou. 

Foto: NH / Dennis Nieuwenhuis

Alkmaarder IJsbaan

De winterjassen, warme truien en handschoenen worden massaal uit de kast gehaald omdat het komende dagen gaat vriezen. Wintersportzaak Fortysix Sports op de Alkmaarder IJsbaan merkt dat het drukker wordt. Edith Rozendaal: "We hebben sinds begin oktober onze vaste schaatsklanten op de ijsbaan, maar door het relatief warme weer bleef het grote publiek weg.  Nu merk je een flinke aanwas van mensen met hun kinderen die incidenteel een baantje willen trekken. Voor onze winkel betekent dat de verkopen van schaatsen en kleding omhoog gaan. Het begint weer te leven nu de koude zijn entree heeft gedaan. Onze schappen worden de laatste dagen vaker aangevuld omdat we ook zien dat mensen voor anderen nu hun kerstcadeautjes aanschaffen."

Winterbanden

Ondanks het voorspelde koude weer, merken ze bij diverse autobandenspecialisten niet veel meer drukte dan voorafgaande jaren. Vanaf oktober worden de zomerbanden weer verwisseld voor de winterbanden. Autobestuurders die in een leaseauto rijden zijn dit verplicht te doen. Particulieren rijden vaker met "allweather" banden. Die bestuurders komen de laatste week in grotere getale naar de bandenspecialist om alsnog voor winterbanden te wisselen. De zaken waarschuwen wel voor wachttijden van enkele weken, maar voor noodgevallen worden er uitzonderingen gemaakt. 

Skihut in Purmerend

Joop Bakker is de eigenaar van outdoor winkel De Skihut in Purmerend. Bakker is blij met het koude vriesweer. "Eindelijk kunnen we weer op fijne drukte in de zaak rekenen. Mensen kopen deze dagen weer goede warme winterjassen, thermokleding, warme sokken, mutsen en handschoenen. We hebben het de laatste twee winters zwaar gehad. Vanwege corona moesten we lange tijd sluiten en kochten mensen vaak online. Je ziet aan onze klanten dat ze het fijn vinden om weer te kunnen voelen aan de kleding. Ook het passen voor de spiegel is toch fijner dan thuis een pakketje krijgen zonder exact te weten hoe iets past, staat of voelt."

Voor Bakker waren het moeilijke jaren: "We hebben het best wel zwaar gehad. De zaak bestaat 43 jaar en dat heeft gezorgd voor wat 'vet op de botten', maar ook ik moest mijn pensioen-potje aanspreken om het hoofd boven water te houden." De koude wintermaanden en de hogere energieprijzen hebben volgens Bakker nog een ander effect. 'Veel mensen hebben tegenwoordig vanwege de hogere energieprijzen de verwarming lager staan en kopen nu voor thuis extra onderkleding om het thuis behaaglijk te hebben.'

Foto: Adobe Stock

'It giet net oan'

Volgens Dirk de Groot, voorzitter technische commissie KNSB Noord-Holland, is het moeilijk in te schatten wanneer, waar en of de komende week in Noord-Holland geschaatst kan worden.  "We hebben hier veel oppervlaktewater met sloten, kanalen en meren, maar eerst moet de watertemperatuur flink afkoelen. Wellicht dat er in andere regio's van het land eerder kan worden geschaatst."

De IJs en Onlineskateclub in Purmerend verwacht voor de komende dagen nog geen natuurijs op de nog onder water te zetten skeelerbaan. Voorzitter André van der Weijden wordt wel optimistischer: "Het is nu nog te vroeg om een datum te prikken, maar het zou mooi zijn als we de komende week de baan onder water kunnen zetten. We hebben dan vier nachten met meer dan vijf graden nachtvorst en overdag geen dooi nodig. Pas daarna is onze baan met daarop vijf a vijftien centimeter geschikt op een baantje te trekken. Volgens mij hebben wij als enige in Noord-Holland een baan die op die manier geschikt is van natuurijs. Dat we eventueel de eerste zijn in de provincie is leuk, maar dat is voor ons geen doel. Daar maken wij geen wedstrijdje van."

Zout strooien

Ook Rijkswaterstaat is klaar voor de winter. De afgelopen nacht werd in de hele provincie voor het eerst gestrooid. Gladheidscoördinator van Rijkswaterstaat Noord-Holland Marco Polle vertelt dat vannacht voor het eerst in de hele provincie gestrooid is. "Door de mist en kou begon het al snel in de avond vanuit de Kop van Noord-Holland aan te vriezen. De informatie over de plaatselijke weersomstandigheden krijgen wij via allerlei meetapparatuur in en rond het wegdek van de snelweg. Zo'n twee uur voordat we denken dat het glad wordt, gaan de wagens met zeven kuub strooizout de weg op, omgerekend is dat zo een 7.000 liter."

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]