Ga naar Content

Vergeet Maastricht of Dordrecht: Haarlem heeft de grootste Kerstmarkt van Nederland

Van een paar kramen op de Grote Markt tot de grootste kerstmarkt van het land. Ed Mense van de gemeente Haarlem heeft de Haarlemse 'kerstmarktevolutie' vanaf het begin meegemaakt. "Dertig jaar geleden waren het wat marktkoopmannen, nu zijn er 350 kramen en zijn we de grootste, ja, dat doet iets."

Alsof hij praat over de geboorte van een kindje, organisator van de Haarlemse Kerstmarkt Ed Mense is trots als een pauw wanneer hij langs de nog lege kramen loopt. 

"Zo'n dertig jaar gelden speelde ik zelf nog tijdens de kerstmarkt Kerstman in de Gravenzaal voor de kleine kinderen en nu zijn er 350 kramen. Echt ongelooflijk", aldus de gemeenteambtenaar.

Groei

Op ten duur was de Grote Markt te klein voor de kramen en dus werd er uitgeweken naar de botermarkt, even verderop. Maar de omvang nam pas echt toe toen Serious Request in 2014 naar Haarlem kwam. "De markt werd twee dagen, al waren we wel in die periode aan het uitbreiden, maar door die 3 FM-actie ging het snel", aldus Mense. 

Tekst gaat door onder de foto.

Aankondiging van kerstmarkt in Krant 1947 - Haarlem - Foto: Noord-Hollands Archief

De marktmeester voelt zich trots als hij tussen de nu nog lege kramen loopt. Vanaf morgen zullen hier naar schatting over drie dagen driehonderdduizend bezoekers op af komen. "De publieke belangstelling die we krijgen is niet te bevatten. Ontelbaar touroperators hebben zich al gemeld. Ze komen met bussen van heinde en verre", aldus de marktmeester.

Stoppen

Mense heeft de pensioenleeftijd van 65 al bereikt, maar aan stoppen denkt hij nog niet. "Ik zou volgend jaar officieel moeten stoppen", zegt hij rustig. "Maar stoppen is nog maar de vraag."

Volgens Mense is de hele organisatie van de markt zo'n grote operatie dat hij niet echt kan stoppen. 

"Het belang van de binnenstad is dermate groot dat ik hoop - en denk - dat ik het nog wel een paar jaar kan organiseren. Ik vind het dan ook een eer en hoop dat ik het nog een paar jaar mag doen. Dit is toch prachtig."

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]