Ga naar Content

NH Helpt: Debby verloor haar man en bleef achter met een enorme gokschuld: "Ik ben door een hel gegaan"

'Een nachtmerrie', zo noemt Debby uit Sint Pancras het afgelopen halfjaar. Haar man overleed plotseling aan een hersenbloeding. Tijd om te rouwen had ze niet. Haar echtgenoot had namelijk een geheime gokverslaving waardoor zij met een torenhoge schuld bleef zitten. "Ik heb op de begraafplaats vaak gevraagd waarom hij me zo heeft achtergelaten."

Foto: NH Nieuws/Tom Jurriaans

Terwijl Debby de laatste spulletjes voor de zomervakantie inpakt, gaat haar man op de bank liggen. Nog even kijken naar de Tour de France op tv. Hij valt in slaap en als Debby naar beneden komt, krijgt ze hem niet wakker. "Ik raakte totaal in paniek, ik schreeuwde dat hij wakker moest worden. Hij ademde raar en was aan het schokken. Hij is nooit meer wakker geworden."

Hij wordt uiteindelijk 48 jaar. "Veel te jong natuurlijk, dan ben je 42 en dan ben je ineens weduwe", vertelt Debby met een brok in haar keel. Ze had al lange tijd het gevoel dat er iets niet klopte maar kon er nooit de vinger op leggen. "Ik dacht dat hij iets onder de leden had. Hij leefde ongezond en was gestrest. Later werd pas duidelijk wat er aan de hand was."

Online gokken 

Want toen haar zwager haar belde, vielen alle puzzelstukjes op hun plek. "Hij had bij bekenden leningen gevraagd en had een enorm bedrag openstaan. Mijn man had dus een verschrikkelijke gokverslaving waar ik nooit iets van gemerkt heb. Hij deed het stiekem online op zijn telefoon of op een oude laptop waar ik niet aan mocht zitten. Dat was voor mij een enorme schok."

"Ons huwelijk was altijd op basis van vertrouwen, eerlijkheid duurt het langst", vertelt Debby terwijl we het graf van haar man bezoeken op de begraafplaats in Sint Pancras. "Hij was accountant, een betrouwbare goedzak. Ik vertrouwde hem met onze geldzaken. Ik denk dat hij het wilde oplossen, hij heeft dit nooit zo gewild, maar die kans heeft hij niet meer gekregen."

"Debby is iemand die heel erg om mensen geeft, nu heeft zij hulp, liefde en ondersteuning nodig en dan moet je in actie komen"

Albert van Duijn, Doneer voor Debby

Door hun huwelijk wordt Debby uiteindelijk aansprakelijk gesteld voor een bedrag van 125.000 euro. De overwaarde van het huis moet gebruikt worden om de schuldeisers te betalen. Om dat te voorkomen, beginnen vrienden een actie. Een van hen is Albert van Duijn die de website Doneer voor Debby lanceert. "Debby is iemand die heel erg om mensen geeft, nu heeft zij hulp, liefde en ondersteuning nodig en dan moet je in actie komen. Ze verdient het om geholpen te worden."

In december verrast NH Nieuws mensen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken met de NH Hartverwarmer: een pakket met handige en fijne spulletjes. We gaan ook bij Debby langs en als we aanbellen blijkt dat ze goed nieuws heeft. De 125.000 euro is binnen! 

Kijk hier naar het verhaal van Debby (tekst loopt door onder de video).

NH Helpt: Debby verloor haar man en bleef met gokschuld van 125.000 euro achter: "Ik ben door een hel gegaan" - NH Nieuws

Het ging al erg goed met de actie voor Debby maar nadat een anonieme gulle gever 50.000 euro heeft gestort, is het doel bereikt. "Het is echt bizar dat het bedrag binnen twee weken al binnen is. Ik ben de mensen zo ontzettend dankbaar. Het is voor iedereen op dit moment moeilijk met de hoge energieprijzen en de dure boodschappen. Dat ze dan toch willen doneren en ons willen helpen, dat is echt fantastisch."

En ook nu het doel bereikt is, kunnen mensen blijven doneren. Al het geld dat overblijft gaat namelijk naar een goed doel dat gokverslaafden helpt. Want Debby en haar gezin zijn door een hel gegaan. Een hel waar volgens Debby niemand in terecht mag komen. Ze heeft al brieven naar het kabinet geschreven met het verzoek om online gokken aan banden te leggen.

Slechte horrorfilm

Want dat gebeurt volgens Debby te weinig. "Er zijn zoveel reclames voor online gokken op televisie. Je ziet het in de reclames tijdens voetbalwedstrijden waar ook jongeren gevoelig voor zijn. Gokken wordt gewoon gepromoot, dat kan toch niet? Er wordt wel gewerkt aan een verbod maar ondertussen richt het ontzettend veel schade aan. Je komt in een slechte horrorfilm terecht."

Nu ze weet dat ze in haar huis kan blijven wonen heeft Debby eindelijk tijd om te rouwen. Nachten heeft ze niet kunnen slapen van de stress en de zorgen. "We moeten nu met z'n drieën verder. We zijn een tafel waar een poot van af is gezaagd. Gelukkig kunnen we wel in ons huis blijven. Een onbetaalbaar huis dankzij alle mensen die hebben gedoneerd. Een huis van liefde." 

De achternaam van Debby (bij redactie bekend) hebben we niet vermeld vanwege de privacy van haar kinderen. 

Bijna alles werd duurder dit jaar en de energierekening schoot omhoog. En dus blijft de kachel uit en en gaat warm douchen op rantsoen. Presentator June Hoogcarspel en onze regioverslaggevers gaan in de weken voor Kerst de provincie in om mensen te verrassen met de NH Hartverwarmer; een pakket met handige en fijne spulletjes. Zodat ze weten: we laten ze niet in de kou staan.