Ga naar Content

Waar de overheid het laat liggen, biedt een groep Hilversummers de helpende hand

Allard Bentvelsen en Raoul van de Wetering wachten niet langer op de gemeente Hilversum om zaken voor elkaar te krijgen. Ze richten een platform op om de krachten van Hilversummers te bundelen. Met elkaar dragen zij de verantwoordelijkheid voor de eigen leefomgeving. Inmiddels zijn zij met Hilversummers.nl op tal van terreinen actief. Van kunstprojecten tot de opvang van vluchtelingen. 

Allard Bentvelsen - Foto: Eigen foto Allard

Een aantal jaar geleden raakt Allard betrokken bij de Gebiedsontwikkelingsagenda van de gemeente Hilversum, een uitnodiging van de gemeente om bewoners, ontwikkelende partijen en maatschappelijke organisaties met elkaar in contact te brengen om na te denken over de toekomst van de gemeente Hilversum. Daar ontmoet hij Raoel van de Wetering. 

Kunnen we dit soort bijeenkomsten niet structureel organiseren, dachten zij. Dat we Hilversummers bij elkaar brengen om als burgers met elkaar de verantwoordelijkheid te dragen over de eigen leefomgeving. "We hebben een samenleving ontwikkeld vanuit het idee dat de gemeente de regie neemt over wat er in hun gemeente gebeurt. Maar zij kunnen dat niet alleen", zo luidde hun conclusie. 

Online platform

Sindsdien werken Raoel en Allard - samen met de gemeente - actief aan een online platform genaamd Hilversummers.nl. Hier kan iedereen terecht met maatschappelijke vraagstukken of mooie ideeën. Wij geloven in buurtparticipatie van onderaf, samenwerking aan een mooier Hilversum. Wat je ook doet, laten we het vooral samen doen.

Met 'Pioniers' vertellen wij verhalen over de kracht van de lokale samenleving en het zelfoplossend vermogen van burgers. Inspirerende Noord-Hollanders die het heft in eigen hand nemen en creatieve oplossingen bedenken voor grote of kleine problemen. Heb jij ook een inspirerend verhaal? Mail het ons via [email protected]

Met elkaar verzamelen zij mensen om zich heen die zich bij het initiatief willen aansluiten om ideeën uit te wisselen en samen projecten op te pakken. "Eerst hielpen wij uitsluitend bij kleine projecten - denk aan street art op het plein, later werden dit steeds grotere projecten. De slagkracht nam toe."

De activiteiten variëren van campagnes tegen klimaatverandering en geweld tot grote muurschilderingen, zoals de Mus op de Riebeeck en sportactiviteiten voor jongeren. “Allemaal initiatieven vanuit de samenleving die wij een podium bieden. Wij zorgen dat de krachten van bewoners gebundeld worden.”

"“Alles gebeurt vanuit goodwill en energie”

Allard Bentvelsen, Hilversummers.nl

Omdat ook de gemeente ziet hoeveel Allard en Raoel met het team Hilversummers voor elkaar krijgen, vragen zij hen en de leden van het platform in maart van dit jaar daarnaast mee te denken over oplossingen voor de opvang van Oekraïners.

Samen nemen zij de coördinatie op zich. Zo zorgen zij dat mensen die zich als vrijwilliger aanmelden, bij de opvanglocaties terecht komen en gedoneerde spullen onder vluchtelingen worden verdeeld. Inmiddels zijn ze ook actief bij de opvang van Syriërs en taallessen voor vluchtelingen uit verschillende landen. 

Goodwill en energie

“Alles gebeurt vanuit goodwill en energie”, vertelt Allard. “Vanuit de wens om Hilversum een stukje mooier te maken.” Er is volgens Allard binnen de gemeente heel veel rijkdom, maar ook veel armoede. Door de krachten via het platform te bundelen, hopen zij die kloof enigszins te dichten. Per week besteedt Allard zo’n 60 uur aan zijn vrijwilligers baan en met hem veel anderen. “We krijgen er positieve energie van.”

Voor het platform heeft Allard veel plannen. Zo hoopt hij binnenkort een speciale pagina voor jongeren te maken. “Dan kunnen wij ook hen helpen om plannen en ideeën gezamenlijk te realiseren." Om dat voor elkaar te krijgen, zijn wel budgetten nodig. Een subsidieaanvraag bij de gemeente ligt er al, maar Allard doet graag nog een beroep op de vrijgevige Hilversummer. 

Tip van Allard
“Verzamel mensen om je heen die achter jouw idee staan en begin niet bij het schrijven van een plan. De verbinding zoeken met anderen is het meest belangrijk, dat doe je op basis van ambitie. Vervolgens is het belangrijk niet te veel beren op je pad te zien, maar gewoon te beginnen.”

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.