Start van hoofdcontent

AMSTERDAM

nl

Dagbesteding Kwekerij Osdorp gaat definitief sluiten

7 december 2022, 20.33 uur · Aangepast 8 december 2022, 07.36 uur · Door AT5

De dagbesteding van Kwekerij Osdorp sluit per 1 mei 2023. Vanwege een gebrek aan financiële en juridische middelen kan de locatie, waar cliënten met verslavings- of psychische problemen terecht kunnen, niet meer verder. 

Op de website van Stichting Landzijde, de zorginstelling waarbij Kwekerij Osdorp is aangesloten, wordt de sluiting aangekondigd. Hiervoor was er al maanden onduidelijkheid over de toekomst van de dagbesteding. Door de nieuwe aanbestedingsronde van de gemeente in september werd duidelijk dat de dagbestedingen van Landzijde voor meer dan de helft moesten krimpen en dat zou fataal zijn voor deze locatie in Osdorp.

Op de dagbesteding van Kwekerij Osdorp werken mensen die niet makkelijk meekomen op de reguliere arbeidsmarkt, door bijvoorbeeld verslaving of psychische problemen. 

Cliënten vreesden sluiting

De dreigende sluiting zorgde voor onrust onder medewerkers en cliënten. Velen spreken van een unieke locatie waar veel hulpbehoevenden geholpen worden en zich thuis voelen bij de kwekerij. In oktober sprak één van de cliënten in tijdens een vergadering in de Stopera.  "Er is niks als de kwekerij. Voor heel veel mensen is het een soort medicijn bijna. Alle mensen bij de kwekerij hebben een rugzakje. Bij de kwekerij is het altijd heel positief. Je haalt iets weg wat nooit meer terug gaat komen."  

"Deze onvermijdelijke consequentie van het gunningsbesluit en de uitkomsten van de verkenning geeft veel pijn voor de deelnemers die van deze bijzondere en waardevolle dagbestedingsplek gebruik maken"

Stichting Landzijde

Verkenner

Wethouder Shula Rijxman (Zorg) werd vanuit verschillende hoeken gevraagd de nieuwe aanbesteding rond de kwekerij te herzien. Verschillende partijen in de gemeenteraad drongen aan op een oplossing en ook de dagbesteding zelf slaakte een noodkreet in de hoop open te kunnen blijven. De wethouder gaf hierover aan 'gegrepen' te zijn en beloofde iemand aan te stellen die samen met de kwekerij zou kijken naar opties voor de toekomst. 

Deze verkenner startte op 24 oktober met het onderzoek en daaruit blijkt nu dat er geen sprake meer is van een toekomst. Per 1 mei 2023 sluit Kwekerij Osdorp. In de reactie van Landzijde valt te lezen dat de sluiting bijzonder hard aankomt. "Deze onvermijdelijke consequentie van het gunningsbesluit en de uitkomsten van de verkenning geeft veel pijn voor de deelnemers die van deze bijzondere en waardevolle dagbestedingsplek gebruik maken. Ook voor het betrokken personeel is dit een bijzonder hard gelag."

De komende maanden wordt gekeken naar de mogelijkheden voor de cliënten die straks op een andere locatie, dan hun geliefde kwekerij in Osdorp, naar de dagbesteding zullen gaan. 

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]