Ga naar Content

'Bakkers stoppen niet door het vak, vaak komt het ook door andere dingen'

Bakker Bakker, bakker Jonker, bakker Brakenhoff: de ene na de andere bakker neemt de laatste tijd noodgedwongen het besluit de deuren te sluiten. Het lijkt een zware periode voor de bakkers, maar toch zegt het weinig over het bakkersvak, vindt eigenaar Gert-Jan Slijkerman van bakkerij Slijkerman. "Je moet vooral alles goed voor elkaar hebben."

Foto: Adobe Stock

Slijkerman is met zeven vestigingen in Schagen, 't Zand, Middenmeer, Julianadorp, Wieringerwerf en Warmenhuizen een van de grotere bakkers in de Kop van Noord-Holland. Eigenaar Gert-Jan Slijkerman denkt dat de hogere energiekosten niet de enige reden zijn waarom bakkers nu massaal over de kop lijken te gaan. "Vaak zijn er achterliggende redenen. Denk daarbij aan persoonlijke omstandigheden, keuzes die verkeerd uitpakken of pech."

Hogere kosten voor het energiegebruik hoeven niet de nekslag te betekenen, vindt hij. "Het is natuurlijk niet prettig, maar als je alles goed voor elkaar hebt, red je het wel. Het kan alleen de druppel zijn als het toch al niet helemaal goed ging. Of als mensen eraan dachten om met pensioen te gaan en voor de keuze staan of hun potje op te maken of er nog van te genieten."

Topsport

Met zijn eigen bedrijf gaat het nog wel goed. Ook hem komt het niet aanwaaien, maar het lukt allemaal nog wel. "Ondernemen is topsport. Als je niet alles voor elkaar hebt, lukt het niet." Maar wat moet je dan allemaal goed voor elkaar hebben? "Een goede locatie, je moet kwaliteit bieden, je moet mensen aan je weten te binden. Dat klinkt eenvoudig, maar zo werkt het wel. Als mijn gevulde koeken net zo goed zijn als in de supermarkt, komen de mensen niet meer."

"Het kan dus nog steeds. Je moet alleen wel bedacht zijn op veranderingen"

Gert-Jan Slijkerman, eigenaar bakkerij Slijkerman

En hij is niet de enige waar het nog wel goed mee gaat. "Kerssens, Dunselman, Beerse, Alkemade, Van der Ploeg", somt hij op. "Het kan dus nog steeds. Je moet alleen wel bedacht zijn op veranderingen. Mijn opa wilde bakker worden in een tijd dat er heel veel andere bakkers waren, en toen mijn vader het overnam, had je de supermarkten die opkwamen."

Wrang

Slijkerman vervolgt: "Je moet er daarom niet alleen op bedacht zijn, maar ook willen veranderen en daarin mee gaan. Gelukkig gaat het hier goed en het blijft een uitdaging. Neemt niet weg dat het sneu is voor de bakkers die het niet hebben gered. Ze hadden allemaal een droom en kneiterhard gewerkt. En dan blijkt nu dat het allemaal voor niets is geweest. Dat is erg wrang, als je dan nu met lege handen staat. Ik hoop dat het niemand anders overkomt."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]