Ga naar Content

Centraal Joods Overleg boos: QR-codes bij Volendamse straatnaam foute burgemeester niet genoeg

De gemeente Edam-Volendam besloot vorige week om QR-codes te plaatsen bij de straatnaamborden op de Burgemeester van Baarstraat. Al een tijd speelt een discussie of de borden niet weg moeten worden gehaald, omdat uit onderzoek is gebleken dat Van Baar medeverantwoordelijk was voor de deportatie van Joden in de Tweede Wereldoorlog. Het Centraal Joods Overleg vindt de stap van de gemeente lang niet goed genoeg en is verbijsterd. 

Foto: NH Nieuws

Het orgaan vroeg burgemeester Lieke Sievers van de gemeente Edam-Volendam eergisteren om de borden te verwijderen. Dat gaat dus niet gebeuren. 

Onderzoeken

Naar het handelen van burgemeester Van Baar in oorlogstijd zijn meerdere onderzoeken geweest. Begin mei schreef de gemeente nog over een onderzoek van geschiedkundige Lennert Savenije, maar hoewel hij al meldde dat zijn onderzoek niet afdoende was werd Savenije fel bekritiseerd.

Verder onderzoek van Erik Besseling (UvA) leverde meer op. Hij schreef op 22 september in de lokale krant Nivo het volgende: "Uit de twee documenten van de illegaliteit in het zuiveringsdossier wordt duidelijk dat Van Baar actief was bij de vervolging van Joden in de gemeente. Onder Van Baars verantwoordelijkheid zijn ondergedoken Joden (van twee van hen zijn de gegevens bekend) in Edam gearresteerd en zijn eveneens eenentwintig Joodse ingezetenen uit Edam op transport gesteld en in concentratiekampen vermoord."

"Een man met zó'n bedenkelijke reputatie... daar vernoem je toch geen straat naar?"

Vice-voorzitter Centraal Joods Overleg Hans Weijel

De gemeente Edam-Volendam besloot vorige week dus met die kennis dat het genoeg is om alleen bordjes met QR-codes te plaatsen bij de straatnaamborden. Opmerkelijk daarbij is dat de code volgens de gemeente gaat verwijzen naar het rapport van Savenije en niet naar de bevindingen van Besseling.

Een woordvoerder schrijft dat de gemeente de afgelopen jaren op verschillende momenten gesproken heeft met de fractievoorzitters over de kwestie. "Het is en blijft lastig om vanuit het heden een oordeel te geven over het verleden, waarbij zoveel informatiebronnen beschikbaar zijn en er meerdere interpretaties mogelijk zijn."

Verontwaardiging

Vice-voorzitter van het CJO Hans Weijel is het totaal niet eens met de beslissing van de gemeente om de borden te laten hangen. "Ik kan niet anders zeggen dat ik het onbegrijpelijk vindt. On-be-grijpelijk. Alsof er geen Volendammers zijn geweest die écht een straatnaam hebben verdiend."

Hij vervolgt: "Een man met zó'n bedenkelijke reputatie, waarvan bekend is geworden dat hij medeschuldig was aan de arrestatie en uiteindelijk de dood van een aantal van zijn burgers. Daar vernoem je toch geen straat naar?" 

Foto: NH Nieuws

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]