Ga naar Content

Energietoeslag voor inwoners SED-gemeenten wordt eenmalig verhoogd

Studenten en huishoudens met een minimum inkomen in de gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland krijgen eenmalig een extra energietoeslag. Dat hebben de drie West-Friese gemeenten vandaag bekendgemaakt. De financiële bijdrage wordt beschikbaar gesteld vanwege de stijgende energiekosten.

Er komt een extra energietoeslag - Foto: Gemeente Zaanstad

De extra energietoeslag voor huishoudens met een minimum inkomen en studenten wordt met 500 euro verhoogd, tot 1300 euro. Dit bedrag wordt door de SED-gemeenten uitgekeerd. 

Mensen die hun toeslag al eerder ontvangen hebben krijgen een nabetaling. Hierover wordt deze maand een brief gestuurd. Begin volgend jaar wordt het extra bedrag uitgekeerd. Mensen die nog een aanvraag kunnen doen, of van wie de aanvraag in behandeling is, krijgen bij toekenning direct het verhoogde bedrag. De aanvraag kan zowel via internet als telefonisch ingediend worden bij de gemeente.

Bewust van problemen

"Wij zijn ons bewust van de problemen die de hoge energiekosten voor sommige huishoudens met zich meebrengen", vertelt wethouder Simone Visser-Botman (Samenleving). "De gemeente heeft niet de financiële middelen om ieders problemen op te lossen."

Wel zet de gemeente naast de energietoeslag in op budgetcoaches. "En we maken een krant met bespaartips, die in januari huis-aan-huis verspreiden", zegt de wethouder. "Als inwoners in de financiële problemen komen kunnen ze contact opnemen met de gemeente. Dan kijken we samen naar de mogelijkheden."

Ook extra toeslag in Hoorn

De gemeente Hoorn maakte vorige maand bekend dat ook zij de energietoeslag voor gezinnen die net boven bijstandsniveau leven verhogen. Zij kunnen eenmalig een extra toeslag krijgen van 550 euro. Deze toeslag geldt voor ongeveer 2400 huishoudens.

Dit maakte de gemeente bekend na een extra ingelaste raadsvergadering, waarin alle partijen akkoord gaven op het voorstel. Inwoners uit de gemeente Hoorn kunnen tot volgend jaar zomer een aanvraag indoen voor de energietoeslag.

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]