Start van hoofdcontent

ALKMAAR

nl

Politie: géén aanwijzingen voor brandstichting Alkmaarse flat

5 december 2022, 10.56 uur · Aangepast 5 december 2022, 12.49 uur · Door Maaike Polder

De brand op de derde verdieping van de Alkmaarse flat is niet aangestoken. Dat concludeert de politie na een forensisch onderzoek. De fik zorgde deze week voor boosheid: meerdere buren ervaren al langere tijd overlast van de bewoonster van het huis waar de brand begon. 

Frans Huiberts / Inter Visual Studio

Afgelopen woensdag rond 14.00 sloeg iemand alarm: grote vlammen sloegen uit het appartement in Hoefplan. Tientallen mensen uit de buurt kwamen kijken. Buren konden uit de flat worden gered. 

"Mijn vriendinnetje woont er letterlijk naast en haar konijn was nog binnen", vertelde een kind uit de buurt. Gelukkig is die gered, net als een witte poes en de 68-jarige Loes die pal boven het brandende huis woont. 

Er is door de politie dus onderzoek gedaan en daaruit zijn geen aanwijzingen gekomen voor brandstichting, aldus een woordvoerder tegen NH Nieuws. Eerder zei de Veiligheidsregio al dat de brand zeer vermoedelijk in de keuken is ontstaan, maar daar komen ze op terug.

De brand is ontstaan in de woonkamer. Hoe wordt niet bekend gemaakt. "Dat is nu aan de verzekeraar", aldus een woordvoerder. Vier appartementen zijn officieel onbewoonbaar verklaard, door de hitte, maar ook door het bluswater. Die zijn nu dichtgemaakt met houten platen.

Het snelle handelen van de brandweer zorgde er wel voor dat de fik binnen een paar uur uit was. "Ik was rustig mijn krantje aan het lezen toen ik de voorkant zag smelten", aldus de bovenbuurvrouw Loes.

'Klachten van meerdere buren'

"Ik heb een paar keer geprobeerd weg te komen, maar dat lukte niet. Op het balkon achter kon ik wel veilig staan en vanaf daar zag ik de brandweer aan komen." Begeleid door drie brandweermannen kon, met zuurstofmasker op, ze via het trappenhuis naar buiten komen. Een woordvoerder van de politie laat aan NH Nieuws weten dat en niemand als verdachte is aangemerkt. 

Reactie beheerder flat
Van Alckmaer bevestigde aan NH Nieuws en Alkmaar Centraal dat er meerdere overlast-klachten zijn binnengekomen over de bewoonster van het appartement waar brand uit is gebroken. Vanwege de privacy willen ze niet ingaan op de situatie van de vrouw of eventuele stappen.

Ze zeggen alleen dat er 'voortgangsgesprekken' hebben plaatsgevonden. "Voor nu willen we eerst weten hoe deze brand kon gebeuren", aldus een van de medewerkers die woensdag aan de Mesdaglaan was. 

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]