Ga naar Content

Oranje heeft volgens Berry Smit weinig te vrezen voor Lionel Messi en Argentinië

Berry Smit, trainer van RKAV Volendam, verwacht veel van het Nederlands elftal tegen Argentinië. "Zij krijgen echt een probleem", zegt de 49-jarige oud-profvoetballer in de radio-uitzending van NH Sport. "De helft van Argentinië is boven de dertig."

Lionel Messi en Berry Smit - Foto: Orange Pictures

De Volendammer heeft genoten van de wedstrijd tegen de Verenigde Staten. Smit zag de wedstrijd 'zoals het hoort' op de Dijk. Oranje won met 3-1, maar kreeg na afloop opnieuw kritiek over het sobere spel. "Ik vind het een beetje jammer. Vooralsnog wordt er constant resultaat gehaald. In de Nations League, voorrondes en begin van het WK. Wat is het probleem?", vraagt Smit zich af. 

Resultaat telt

Smit haalt het EK van 2008 aan als voorbeeld. Toen won Oranje in de groepsfase onder bondscoach Marco van Basten van Italië, Frankrijk en Roemenië en vloog het er in de knock-outfase uit tegen Rusland. "Dat is ons al te vaak gebeurd. Nu zitten we in een goede reeks. Van Amerika moesten we winnen en dat deden we. Wat gaat er nou eigenlijk mis?"

De houding van de analisten is vooral dat dit Nederland het tegen toplanden lastig gaat krijgen. "Dat moeten we nog maar zien", zegt Smit, die uitgaat van een goede afloop tegen de Zuid-Amerikanen. "Kijkend naar de selectie van Argentinië. De helft is boven de dertig. Zij verliezen van Saoedi-Arabië en tegen Australië kregen ze in de laatste minuut nog een grote kans tegen."

"Kijkend naar de selectie van Argentinië. De helft is boven de dertig"

RKAV Volendam-trainer Berry Smit

"Er zijn veel slechtere voorbeelden van 'betonvoetbal'. Iedere bal van ons die op de zijkant komt, staat er vier man klaar in de zestien", zegt de voormalige verdediger. Hij heeft dan ook goed nagedacht over het strijdplan dat Oranje op de mat zou moeten leggen. "We moeten hetzelfde doen als tegen België. Lionel Messi is dan zeg maar De Bruyne. Nederland won toen met 4-1. Laten we het op dezelfde manier doen. Messi staat op papier als links- of rechtsbuiten. We moeten dan gewoon Marten de Roon erop zetten, net zoals bij De Bruyne. Cody Gakpo dan op Enzo Fernandez en Memphis Depay laat je in zijn eentje voorop lopen. Dan speel je 5-4-1 in balbezit van de tegenstander en dan met Davy Klaassen erbij."

Messi

Bij Argentinië speelt met Messi één van de grootste voetballers ooit. "Messi heeft vanaf zijn zeventiende één ding in zijn kop zitten: hoe kom ik op gelijke hoogte met Diego Maradona." De overleden stervoetballer won in 1986 het WK met een aantal legendarische doelpunten. "Maradona nam in 1986 de beker mee in zijn eentje. Dit is de laatste keer van Messi om op gelijke hoogte te komen. Hij heeft ook de gunfactor ook in Nederland, behalve vrijdag."

De kwartfinale op het WK tussen Nederland en Argentinië begint komende vrijdag om 20.00 uur.

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52