Start van hoofdcontent

AMSTERDAM

nl

Bijna zeven keer meer meldingen van vuurwerkoverlast dan vorig jaar in Amsterdam

4 december 2022, 09.20 uur · Aangepast 4 december 2022, 10.48 uur · Door Flip Linssen

Ondanks het vuurwerkverbod dat voor heel Amsterdam geldt, zijn er veel meer meldingen van vuurwerkoverlast dan voorgaande jaren. Vooral in oktober van dit jaar is het aantal meldingen fors gestegen. Dat er al veel afgestoken wordt, is volgens onder andere hondenbezitter Lot Moorrees te merken. "Als ik een uur in het Rembrandtpark ben, hoor ik zeker drie à vier knallen." 

Vuurwerk - NH Nieuws

Waar er in oktober 2020 zo'n vierhonderd meldingen van vuurwerkoverlast zijn gedaan bij de gemeente, waren dat er een jaar later rond de honderd. Maar in oktober dit jaar schoten de meldingen om hoog. "Twee weken geleden nog werd er in de nacht vuurwerk afgestoken in Osdorp", zegt een jongen op het Delflandplein. In ruim een maand tijd is het aantal meldingen bijna zeven keer zoveel geworden, hiermee staat de teller inmiddels op 737 meldingen in 2022.

Waar de stijging in meldingen vandaan komt, is volgende de gemeente niet duidelijk: "Een toename van knallen is natuurlijk denkbaar gezien we vorig jaar rond de jaarwisseling in lockdown zaten. Maar mogelijk weten mensen steeds beter waar ze zich kunnen melden."

Oorlogssituatie

Lot Moorrees woont vlakbij het Rembrandtpark en loopt daar dagelijks met haar twee hondjes. "Het probleem is dat mijn hondjes zich dood schrikken van de knallen." Afgelopen jaar liepen haar honden los toen er een harde knal te horen was: "De bruine rende naar huis, zo de Hoofdweg over met al het gevaar van dien. Heel angstig was dat."

"Bij één knal staat ze al met haar staart tussen haar pootjes te trillen"

Lot Moorrees over haar hondje

Niet alleen Lot merkt het hevige vuurwerkgeweld in de stad, zo vertelt een voorbijganger: "Ik schrok me de tyfus. Er werd een soort bom afgestoken. Ik vind dat echt niet kunnen." Anderen hebben het over "een soort oorlogssituatie" die zou worden nagebootst.

"Ik weet wel wat ik met oud en nieuw doe. Ik zit met mijn hondjes in de badkamer om ze zo min mogelijk angst te veroorzaken bij ze: "Bij één knal staat ze al met haar staart tussen haar pootjes te trillen." 

Jaarwisseling

Tijdens de jaarwisseling is er in heel Amsterdam een afsteekverbod voor vuurwerk vanuit de gemeente. Ieder jaar is er een krappe capaciteit wat betreft agenten: "Net als andere jaren zal de beperkte capaciteit van de politie en THOR slim ingezet moeten worden", vertelt een woordvoerder.

Of vuurwerk verboden of toegestaan moet worden, daar verschillen de meningen op straat behoorlijk over. "Vuurwerk is mooi, dat moet kunnen als het niet gevaarlijk wordt", vinden twee jongens. Maar een vrouw is er kritisch op: "Het is altijd gevaarlijk, want het kan erg misgaan. Ik snap niet dat dit bij onze cultuur hoort." Lot vindt dat de verantwoordelijkheid ook bij ouders ligt: "Zij moeten hun kinderen leren dat niet iedereen ervan geniet."