Ga naar Content

Oekraïens sprekende Sinterklaas bezoekt Oekraïense kinderen in Haarlem: "Het contrast is groot"

Sinterklaas bracht vanmorgen een bezoek aan de Oekraïense jeugd in het oude V&D-gebouw in Haarlem. De goedheiligman bleek perfect Oekraïens te spreken. Voor de man achter Sinterklaas kon het contrast tussen het feest en de situatie niet groter zijn: een paar dagen geleden was hij namelijk nog in de zwaarbevochten stad Cherson. Ondanks deze situatie wist de Sint goed wat er van hem verwacht werd: hij sprak de jeugd toe als kindervriend en deelde cadeautjes uit.

Sint bezoekt Oekraïense oorlogsvluchtelingen in Haarlem - NH Nieuws

Het feest werd georganiseerd door stichting Rasom, een ontmoetingscentrum voor Oekraïense vluchtelingen en Nederlanders. 

Anna Roelofs-Ivanchenko van Rasom vertelt dat de Sint geen onbekende is in Oekraïne. Kinderen in Oekraïne kennen de Sint onder de naam Nicolai. Ook wordt het iets later gevierd: op 19 december. Dit is tevens een kinderfeest, maar wordt niet zo groots gevierd als in Nederland. Daarnaast is er nog een verschil met de Hollandse versie: in plaats van pieten als hulpjes heeft Nicolai de beschikking over een aantal engelen. 

Tientallen kinderen met hun ouders wachten de Sint op terwijl zij "Sinterklaas, Sinterklaas" scanderen. Sint betreedt, een beetje onwennig, met twee modern geschminkte roetveegpieten de feestzaal. Hij wordt naar zijn zetel gebracht waar zijn boek ligt, waarin alle namen van de Oekraïense kinderen genoteerd zijn.

"Veel Oekraïense kindjes gaan hier naar school en krijgen de hele vibe natuurlijk behoorlijk mee"

Anna Roelofs-Ivanchenko, organisator

De kinderen kennen de Sint dus al uit hun vaderland, maar tegenwoordig gaan de meesten van hen in Nederland naar school. Op die plek zijn ze natuurlijk ook in aanraking gekomen met de Nederlandse tradities. Dat is te merken, want de Oekraïense jeugd is totaal niet verbaasd als ze door de pieten bekogeld worden met pepernoten. Ook kijken ze vertrouwd verlekkerd als ze hun chocoladeletter uitpakken. 

Ontroerd

De Sint is intussen zichtbaar ontroerd door de kinderschare aan zijn voeten. Hij leest geduldig alle namen voor en laat ons weten te genieten van de kinderen en de communicatie. Over meer Engelse taalvaardigheid beschikt de Oekraïense Sint (nog) niet; hij vertrok een paar dagen geleden uit Oekraïne. Anna, die de Sint heel goed kent, laat weten dat het contrast met de situatie in Cherson inderdaad heel groot is, maar dat hij heel blij is om hier te kunnen zijn.

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]