Ga naar Content

Veel katalysatoren gejat in regio: politie pakt verdachten op, garagehouder draait overuren

Officiële cijfers ontbreken, maar het heeft er alle schijn van dat er katalysatordieven deze dagen bovengemiddeld vaak toeslaan. Vanuit zowel Amstelland als Haarlemmermeer komen de afgelopen dagen meldingen van automobilisten die ontdekken dat het kostbare onderdeel van hun auto is gestript.

Ook de katalysator van Niels' auto werd gestolen - Foto: Niels van der Peet

Katalysatoren zijn een gewilde buit vanwege de edelmetalen platina, palladium en rhodium die erin zitten verwerkt. Het vaste auto-onderdeel filtert schadelijke stoffen uit uitlaatgassen. 

"Een half uur geleden had ik nog iemand in de garage van wie de katalysator was gestolen", vertelt de Spaarndamse garagehouder Wempe aan NH Nieuws. "De vijfde deze week, zo vaak komt nooit voor." 

Amstelveen

Een ander recent voorbeeld dateert van de nacht van donderdag op vrijdag, toen alerte bewoners van de Amstelveense Van Heuven Goedhartlaan vreemde geluiden op de parkeerplaats hoorden. Als ze een kijkje nemen, zien ze mannen aan een auto rommelen. 

Ze bellen de politie, die er agenten uit Amstelveen, Amsterdam en Aalsmeer op af stuurt. Met resultaat, want niet veel later worden twee mannen opgepakt bij wie in de buurt gereedschap en een katalysator wordt gevonden.

Derde verdachte

De politie prijst de alertheid van de melder, al is de zaak nog niet helemaal rond. Een derde verdachte is nog op vrije voeten, maar de politie gaat ervan uit dat ze 'deze persoon ook op korte termijn kunnen aanhouden', schrijft de politie op Instagram. 

Artikel gaat door onder de post

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Ook Spaarndammer Niels van der Peet is eerder deze week bestolen van zijn katalysator. "En toen ik bij garage Wempe hiertegenover was voor een nieuwe, kwam er een andere man binnenlopen bij wie de katalysator er ook onder vandaan was gehaald." 

De dieven zijn zeer secuur te werk gegaan. "Ze hebben heel precies afgesneden", vertelt hij in gesprek met NH Nieuws. "Met een pijpensnijder waarschijnlijk." De dieven hebben hem voor 300 euro gedupeerd, maar aangifte doet hij niet, vooral omdat hij denkt dat dat toch geen verschil maakt.

Van nood naar deugd

"Ik neem m'n verlies", zegt hij in gesprek met NH Nieuws. En om van de nood een deugd te maken heeft hij zijn zoon kunnen uitleggen waar een katalysator voor dient, schrijft hij op zijn Facebook-pagina.

Artikel gaat door onder post.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Garagehouder Wempe bevestigt dat het aantal gedupeerde klanten deze week uitzonderlijk groot is. Hij vermoedt dat het het werk is van een rondreizende bende, die deze week haar oog op Spaarndam heeft laten vallen.

"Ze stropen alles af. Wat opvalt is dat ze auto's kiezen die hoog op hun poten staan, waardoor ze er makkelijk onder kunnen gaan liggen en geen krik nodig hebben."  

'Vakmensen'

Ook de garagehouder vertelt dat de dieven zeer nauwkeurig te werk gaan. "Het zijn vakmensen", zegt hij cynisch. Wat gedupeerde automobilisten voor een nieuwe katalysator betalen, verschilt per merk en type auto. 

"Voor een nieuwe katalysator voor sommige Mitsubishi's ben je 1.500 euro kwijt, maar die van (autohandelaar, red) Niels (van de Peet, red) kostte maar 300 euro omdat hij een diesel rijdt." 

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.