Ga naar Content

Garnalenvisser Gerard met sterke 'garnalenverhalen' langs de verzorgingshuizen

Bewapend met stapels foto's, twee grote netten en een 'hoos' waar de zilte zeelucht nog vanaf dampt, trekt Gerard Kuijper langs de verzorgingstehuizen in de regio Haarlem. De zeer ervaren Zandvoortse garnalenvisser heeft een zee van kennis over zijn ambacht en die kennis wil hij heel graag met iedereen delen. Dat doet hij met spreekbeurten voor ouderen. "Ik leg alles uit en vertel ook nog wat ik meemaak. En de mensen vinden het ontzettend leuk."

Spreekbeurt garnalenvisser - NH Nieuws

Gerard vangt de garnalen niet met een boot, maar gewoon zelf, met de hand. Het is in Zandvoort in het najaar al jarenlang een traditie, van generatie op generatie.  Aan spannende verhalen heeft de Zandvoorter geen gebrek. "Als ik door de Noordzee loop en vis, laat ik mijn emmertje op het strand staan. Ik heb wel eens meegemaakt dat een milieuactivist er met mijn emmer vandoor ging. Dus ik erachter aan, rennend! Bleek dat ze geen plastic op het strand wilde. Tsja, dat maak je dan mee." Vandaag luisteren zo'n tien geïnteresseerde ouderen aandachtig naar Gerard's sterke 'garnalenverhalen'.

Ze moeten lachen om zijn anekdotes. Het is ook best een grappig gezicht, een man die op een rood vloerkleed staat uit te leggen hoe hij garnalen uit de zee haalt. Gerard vertelt alles gehuld in een 'hoos', een soort waterdichte tuinbroek en met zijn laarzen aan, waar het zand van de vorige dag nog op zit.

Tekst gaat door onder de foto.

Gerard legt uit hoe hij zijn net gebruikt - Foto: Michael van der Putten/NH Media

Het hoogtepunt van de spreekbeurt is als Gerard een zakje met vers gevangen garnalen tevoorschijn haalt. "Ik heb deze gisteren uit de Noordzee gevist en daarna gepeld. Kijk eens hoe mooi ze van kleur zijn."

"Helemaal vers uit de Noordzee, fantastisch"

Nanny Koenraad, kwam naar de spreekbeurt

Ter vergelijking haalt hij een plastic bakje van een supermarkt uit zijn tas. "Deze zijn minder roze. Jullie mogen zelf het verschil proeven." Dat hoeft hij geen twee keer te zeggen. 

Er klinkt een zucht van verlichting als Gerard's garnalen worden geproefd. "Echt fantastisch", roept Nanny Koenraad, die net een hap heeft genomen."Heerlijk, meneer! Helemaal vers uit de Noordzee, fantastisch!"

Bewoners 

Naast enkele bewoners van De Rijp zijn er ook medewerkers van 'Kennemerhart Oppeppers Op Pad' aanwezig. "Wij zijn een dagbesteding zonder muren", legt begeleider Nienke Verhofstad uit. "Normaal gaan wij met de mensen erop uit, maar nu wilden we wel iets anders. En je zit hier dichtbij de zee, dus dit leek ons leuk om eens te doen."

Carré

Maar de vraag rijst wel, waar gaan de spreekbeurten van Gerard eindigen? Over één ding is hij in ieder geval duidelijk. Carré hoeft hem niet te bellen, dat gaat hem wat te ver. 

"Het moet wel bij een hobby blijven", zegt de garnalenvisser lachend. "Het is heel leuk om te doen, zo af en toe. Maar het moet ook weer niet te gek worden. Dan loopt het uit de hand."

Eerder maakten we een reportage over het garnalen vissen langs de Zandvoortse kust, die is hieronder te zien: 

Garnalen vissen langs de kust van Zandvoort - NH Nieuws

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]